Un Parlament nesigur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şedinţa de constituire a Parlamentului a avut loc doar pentru că aşa este scris în Constituţie. La prima şedinţă nu a fost aleasă conducerea Parlamentului. Acest lucru ar putea avea loc la următoarea şedinţă, pe 12 sau 13 ianuarie, dacă până atunci se va constitui o majoritate parlamentară.

La prima şedinţă în plen a legislaturii a XX-a a Parlamentului a apărut şi primul fugar. Este vorba despre deputatul cu numărul opt pe lista PCRM, Irina Vlah.  Deputatul a declarat că motivul pentru care părăseşte fracţiunea comuniştilor este faptul că PLDM, PD şi PCRM au făcut mai multe aluzii privind o eventuală colaborare parlamentară. „Este vorba despre delegarea unor membri ai PCRM în structuri de stat: Curtea de Conturi, Comisia Electorală Centrală, Consiliul Coordonator al Audiovizualului”. Un alt motiv al plecării, invocat de Irina Vlah, ar fi dezamăgirea electoratului din Găgăuzia, care pe 30 noiembrie „au votat pentru apropierea Republicii Moldova de Rusia”. „Datoria mea este să apăr interesele găgăuzilor în orice conjuncturi politice. În aceste condiţii, nu cred că este posibil să lucrez în cadrul Partidului Comuniştilor”.

Filat: „Să nu dramatizăm”

Liderul PLDM, Vlad Filat, nu a oferit detalii privind negocierile dintre partidele pro-europene. El regretă că la şedinţa de constituire a Parlamentului nu s-a reuşit formarea unei coaliţii majoritare care să aleagă organele de conducere ale Legislativului: preşedintele, vicepreşedinţii şi componenţa Biroului permanent. Tot Filat a declarat că „important este ca negocierile pentru constituirea majorităţii să continuie în aşa fel încât în următorii patru ani să fie asigurată o guvernare stabilă şi eficientă”. În discursul său, Filat a vorbit despre consolidarea societăţii. Întrebat de jurnalişti de cât timp mai au nevoie cele trei partide pentru a forma o coaliţie, Filat a îndemnat mass media să nu dramatizeze situaţia. „Timpul pe care îl avem la dispoziţie este mijlocul lunii ianuarie. Este important ca cele trei partide să ajungă la un compromis rezonabil pentru a asigura guvernarea ţării”.

Diacov vrea consultări cu toate partidele parlamentare

La rândul său, preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, a reiterat faptul că democraţii sunt „destul de flexibili” în cadrul negocierilor şi a punctat chiar că pe ei nu îi interesează funcţiile, ci crearea cât mai rapidă a unei coaliţii. Diacov este convins că pe 12-13 ianuarie va avea loc a doua şedinţă a Parlamentului, în cadrul căreia se va anunţa coaliţia de guvernare. Întrebat dacă negociază şi cu comuniştii, acesta a ezitat să dea un răspuns clar. „Cred că trebuie să aibă loc consultări cu toate grupurile parlamentare. Coaliţia se formează de către cele trei partide”.

„Daţi-mi 13 depuaţi!”

Tot Diacov ar fi sugerat că liberalii sunt cei care tergiversează crearea coaliţiei majoritare, din cauza că „vin cu formule europene sofisticate”. Mai mult, el a făcut o aluzie că dacă liberalii vor declara oficial că pleacă în opoziţie, atunci ar fi mai uşor să se constituie o coaliţie cu comuniştii. „Daţi-mi alţi deputaţi în locul acestor 13 de la PL, mai constructivi. Eu îmi doresc ca liberalii să fie mai constructivi, să caute soluţii împreună cu noi. Eu le-aş da un sfat liberalilor - să nu încerce să speculeze această idee foarte complicată pentru a cere mai mult. Liberalii trebuie să declare că nu acceptă şi să se ducă în opoziţie. Republica Moldova are nevoie de o guvernare”, a declarat Diacov.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite