Un nou vaccin pentru micuţii de până la cinci ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Părinţii refuză cel mai des imunizarea copiilor pentru că le este frică de reacţiile adverse
Părinţii refuză cel mai des imunizarea copiilor pentru că le este frică de reacţiile adverse

De la 1 iulie 2013, în Moldova va fi introdus un nou produs de imunizare împotriva pneumoniilor. Medicii de familie se plâng că ministerul nu le oferă informaţii suficiente

Doctoria este destinată copiilor care au implinit două luni şi va fi aplicată prin injectare în trei doze. Este deja al 12-lea tip de vaccin obligatoriu prevăzut în Calendarul Naţional al Imunizărilor.
Specialiştii în sănătate publică susţin că imunizarea împotriva infecţiilor pneumococice este absolut necesară în Republica Moldova, ţinând cont de numeroasele cazuri de îmbolnăvire. Dacă în 2011 numărul pacienţilor cu pneumonie de până la 17 ani a constituit aproximativ 19.000, atunci în primele zece luni ale acestui an a ajuns la aproape 25.000.

EFICIENT ÎN 95% DIN CAZURI

Acum, în lume există trei vaccinuri antipneumococice: Prevenar, Synflorix şi Prevenar 13. Autorităţile încă nu au decis pe care îl vor procura. Alianţa Globală pentru Vaccinuri şi Imunizări va aloca ţării noastre o parte din banii necesari.
„Imunizarea va începe din luna iulie şi se va face la copiii cu vârsta cuprinsă între două şi 60 de luni. Este posibilă administrarea concomitentă cu alte vaccinuri“, susţine Victoria Bucov, coordonator ştiinţific principal în cadrul Centrului Naţional de Sănătate Publică. Potrivit ei, vaccinul antipneumococic îşi va demonstra eficacitatea în 95% din cazuri.
De cealaltă parte, medicii de familie sunt îngrijoraţi şi spun că Ministerul Sănătăţii nu le explică în mod clar cum trebuie să fie administrat vaccinul pentru a nu genera reacţii adverse. Ei se plâng că lucrează cu ochii închişi.
„Dacă la un copil de două săptămâni apar reacţii adverse, aşa cum mi s-a mai întâmplat, cum să procedez? Urmează revaccinarea la patru săptămâni sau să renunţ? Dacă îi administrez mai multe vaccinuri odată, ce se va întâmpla, pentru că ştim că un vaccin provoacă scăderea imunităţii în următoarele două săptămâni şi că micuţii suportă foarte greu vaccinurile“, se plânge Elena Robu, medic de familie din Chişinău.
„Muncim cu ochii închişi. De multe ori suntem lăsaţi să luăm singuri deciziile, iar dacă greşim tot noi suntem traşi la răspundere. Nu este corect“, susţine şi Liliana Iaşanu, medic de familie din Capitală. ;

Se tem de reacţii adverse

Persoanele de anumite confesiuni religioase şi cele care au avut reacţii adverse la anumite vaccinuri refuză, de regulă, imunizarea. Aceştia consideră că vaccinându-şi copiii îi expun la anumite riscuri - boli neurologice, paralizie, producerea unor modificări genetice, decesul prematur. De asemenea, există persoane care cred că prin vaccinare are loc reducerea intenţionată a numărului populaţiei. Acestea sunt o parte din rezultatele unui studiu elaborat la comanda UNICEF, în perioada mai-iunie. Studiul a fost elaborat prin realizarea mai multor interviuri.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite