UE accelerează aderarea Moldovei. Raportul ajunge în plenul Parlamentului European în iunie
0Parlamentul European face un nou pas în direcția aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Un raport recent adoptat cere deschiderea rapidă a negocierilor și avertizează asupra amenințărilor din partea Rusiei.

Parlamentul European continuă să sprijine ferm parcursul european al Republicii Moldova. Comisia pentru afaceri externe (AFET) a adoptat recent un raport care cere accelerarea aderării Moldovei și Ucrainei la Uniunea Europeană. Contextul este unul tensionat, marcat de amenințări constante din partea Rusiei.
Europarlamentarul român Siegfried Mureșan, raportor și președinte al Delegației Comisiei parlamentare de asociere UE – Moldova, a anunțat că raportul include un amendament propus împreună cu colegii săi din Partidul Național Liberal și din Grupul PPE.
„Raportul salută angajamentul autorităţilor din Republica Moldova de a finaliza procesul de screening al legislaţiei în contextul aderării la UE şi de a deschide primele capitole efective de negociere în următoarele luni”, a declarat Mureşan pe Facebook. „Solicităm Comisiei Europene să ofere un sprijin mai consistent autorităţilor de la Chişinău pentru ca aceste obiective să fie atinse, iar procesul de aderare să fie accelerat”, a adăugat el.
„În contextul ameninţărilor venite din partea Rusiei la adresa Uniunii Europene şi a ţărilor din vecinătate, accelerarea integrării europene a Republicii Moldova, dar şi a Ucrainei, trebuie să devină o prioritate strategică pentru UE în perioada următoare”, a subliniat Mureșan.
Când ar putea adera Republica Moldova
Republica Moldova a depus oficial cererea de aderare la Uniunea Europeană în martie 2022. În același an, în luna iunie, a primit statutul de țară candidată, iar în decembrie 2023, Consiliul European a decis deschiderea negocierilor de aderare.
Comisarul european pentru extindere, Marta Kos, aflată recent în vizită oficială la Chișinău (9–11 mai), a declarat că Moldova ar putea deveni membră a UE în mai puțin de 4 ani.
Președinta Maia Sandu a oferit un orizont mai apropiat: „Cred că termenul limită real este finalizarea negocierilor până la sfârșitul anului 2027. După aceea, în 2028, va începe o perioadă în care toate țările trebuie să își exprime sprijinul și ratificarea acordului nostru”, a declarat șefa statului la TV8.
Totodată, ea a atras atenția că succesul procesului depinde de voința politică internă: „Este real – putem încheia negocierile până în decembrie 2027. Sunt toate premisele ca integrarea europeană să aibă loc. Noi nu vorbim de 10–15 ani, dar totul depinde de noi, să asigurăm sprijinul parlamentar şi să continuăm să muncim în toate instituţiile.”
Avertismente din partea eurodeputaților
Europarlamentarii au remarcat că referendumul constituțional privind integrarea europeană și alegerile prezidențiale din 2024 au confirmat sprijinul majorității moldovenilor pentru aderarea la UE. În ciuda atacurilor hibride venite din partea Rusiei, ambele procese s-au desfășurat profesionist și cu un „extraordinar simț al datoriei”.
Totuși, eurodeputații avertizează că alegerile parlamentare din toamna lui 2025 vor fi decisive pentru continuarea parcursului european al Moldovei. Ei atrag atenția asupra riscului crescut de interferențe străine, în special din partea Rusiei.
Justiția și lupta anticorupție, puncte esențiale
Raportul subliniază că Uniunea Europeană trebuie să continue să sprijine reformele esențiale din Republica Moldova, în special în domeniul justiției.
Se cere ca autoritățile de la Chișinău să combată eficient corupția și spălarea banilor, pentru a putea gestiona eficient fondurile europene disponibile.
Moldova este apreciată pentru cooperarea constantă cu UE în domeniul politicii externe. Europarlamentarii salută implicarea țării în prevenirea eludării sancțiunilor impuse Rusiei și Belarusului și recunosc rolul important al Moldovei în sprijinirea Ucrainei de la începutul războiului.
Comerțul cu UE – spre o liberalizare permanentă
Un alt punct important al raportului este solicitarea privind liberalizarea permanentă a comerțului dintre Moldova și Uniunea Europeană.
„Această măsură ar înlocui actuala liberalizare temporară, introdusă după declanşarea războiului din Ucraina de către Rusia, care a permis produselor agricole moldoveneşti – private de accesul la pieţele din est – să fie redirecţionate către piaţa europeană”, a explicat Siegfried Mureşan. „O liberalizare permanentă ar oferi însă mai multă predictibilitate producătorilor autohtoni şi ar creşte încrederea investitorilor în economia din Republica Moldova.”
Raportul privind aderarea Moldovei și Ucrainei urmează să ajungă în plenul Parlamentului European în luna iunie, unde va fi supus votului final. Dacă va fi aprobat, acesta va consolida poziția Chișinăului în drumul său către integrarea europeană.