UE, pe cale să aprobe 20 de milioane de euro pentru apărarea Republicii Moldova
0Uniunea Europeană ar putea să ofere 20 de milioane de euro Republicii Moldova, bani din care este planificată achiziționarea unor sisteme de apărare aeriană, a anunțat ministrul moldovean al Apărării, Anatolie Nosatîi.

,,Este în discuție. Nu este aprobat, iar în următoarele zile se așteaptă decizia finală. Sper ca va fi în interesul Republicii Moldova. Discutăm despre sisteme de apărare antiaeriene. Ne propunem și obiectivul nostru este să asigurăm pacea, securitatea ca cetățenii să fie în siguranță, să nu avem cazuri de survolare ilegală a spațiului aerian, să nu avem drone care explodează alături de școli sau spitale. Este vorba de obiecte ce intră în spațiul aerian, inclusiv și aparate zburătoare, cum ar fi avioane sau elicoptere sau unele modele de rachete”, a afirmat ministrul moldovean al Apărării.
Conform lui Anatolie Nosatîi, este vorba de echipamente pentru ,,distrugere, interceptare, adică de a nu le permite să ajungă țintele pentru care sunt destinate”.
Dezmințirea falsurilor
Totodată, acesta a ținut să sublinieze că cele 20 de milioane de euro, dacă vor fi aprobate de UE, vor fi oferite sub formă de ajutor nerambursabil, în contextul în care opoziția de la Chișinău lansează falsuri pe această temă.
,,Menționez că acestea sunt niște ajutoare nerambursabile. Manipulările la subiectul că luăm credite, că copiii vor trebui să plătească sunt niște falsuri pe care le folosesc cei din opoziție pentru a duce în eroare cetățenii”, a conchis oficialul moldovean.
Anunțul șefului CE
În timpul unei vizite la Chișinău din luna martie a acestui an, președintele Consiliului European, Antonio Costa, a anunțat că Uniunea Europeană va oferi 60 de milioane de euro Republicii Moldova pentru consolidarea capacităților de apărare.
,,Noi am creat facilitatea europeană pentru pace. Este un instrument foarte important care este menit să sprijine capacitățile de apărare a diferitor țări. Moldova este cel de-al doilea beneficiar ca și dimensiuni al acestui instrument european de pace. 137 de milioane de euro, deocamdată, au fost oferiți pentru a spori capacitățile de apărare în Republica Moldova și-n acest an, 2025, vom oferi încă 60 de milioane de euro pentru a spori capacitățile de apărare ale Republicii Moldova”, a menționat atunci Antonio Costa.
De la începutul războiului Rusiei contra Ucrainei și până acum, mai multe bucăți de rachete sau de drone au fost găsite pe teritoriul statului vecin.
De exemplu, în dimineața zilei de 13 februarie, Chișinăul a anunțat că mai multe drone au pătruns pe teritoriul Republicii Moldova, iar trei au căzut în sudul țării, acestea explodând pe câmpuri din apropierea unor localități, în timpul unui atac rusesc din Ucraina.