UE a adoptat sancțiuni pentru oligarhii moldoveni. Maia Sandu: Decizia transmite că interferențele maligne nu vor fi tolerate

0
Publicat:

Președinta Republicii Moldova a salutat adoptarea de către Uniunea Europeană a unor sancțiuni pentru contracararea acțiunilor de destabilizare a Republicii Moldova, sancțiuni care sunt adresate oligarhilor moldoveni.

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova FOTO: Facebook
Maia Sandu, președintele Republicii Moldova FOTO: Facebook

„Salut adoptarea de către UE a sancțiunilor pentru contracararea acțiunilor de destabilizare a Republicii Moldova. Decizia transmite un mesaj puternic că interferențele maligne nu vor fi tolerate. Sunt recunoscătoare lui Bogdan Aurescu pentru conducerea acestei inițiative cheie”, a transmis Maia Sandu, într-un mesaj pe Twitter.

Uniunea Europeană a adoptat un nou cadru de sancțiuni care vizează acțiunile de destabilizare ale Republicii Moldova. Consiliul a adoptat măsuri restrictive specifice, care oferă UE posibilitatea de a impune sancțiuni împotriva persoanelor responsabile de sprijinirea sau implementarea acțiunilor care subminează sau amenință suveranitatea și independența Republicii Moldova, potrivit unui comunicat al Consiliului European.

Prin acest nou cadru, UE va putea viza persoanele care obstrucționează sau subminează procesul politic democratic, inclusiv organizarea de alegeri sau încercarea de răsturnare a ordinii constituționale.

De asemenea, sursa citată arată că măsurile restrictive ar putea viza și persoanele care se angajează în abateri financiare grave în ceea ce privește fondurile publice și exportul neautorizat de capital, în măsura în care ar putea prelua controlul sau influența în mod serios activitățile autorităților statului.

Consiliului European precizează că sancțiunilor vor consta într-o înghețare a activelor și interdicția de a pune la dispoziție fonduri pentru persoane fizice și entități, dar și o interdicție în UE pentru persoanele fizice.

„Eforturile de destabilizare a Republicii Moldova au crescut considerabil de la începutul războiului rus de agresiune împotriva Ucrainei și reprezintă o amenințare directă la adresa stabilității și securității frontierelor externe ale UE”, se arată în comunicatul Consiliului European.

Totodată, sursa citată arată că acest cadru de măsuri restrictive a fost adoptat la solicitarea Republicii Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite