Ucrainenii vor monopol la livrarea de curent în Moldova
0Compania DTEK Power Trade vrea să devină singurul furnizor de energie electrică în Moldova. Situaţia din sectorul energetic este în continuare alarmantă, chiar dacă avem lumină.
Negocierile dintre compania moldovenească Energocom şi firma DTEK Power Trade din Ucraina privind semnarea unui nou contract de import al energiei electrice încă n-au fost finalizate.
Mai mult, lucrurile au luat o turnură nouă. Întreprinderea ucraineană a propus să devină singurul furnizor de curent electric în Republica Moldova şi, respectiv, să scoată din joc Centrala de la Cuciurgan, controlată de grupul rusesc Inter RAO EES. Potrivit unor surse, dacă Moldova va accepta această ofertă, compania ar fi gata să mai lase din preţ.
Economistul Alexandru Fală atenţionează însă că dependenţa de un singur furnizor prezintă riscuri mari pentru ţara noastră. „Ar putea fi un joc al ucrainenilor de a elimina concurentul din Transnistria. Moldova însă trebuie să aibă cât mai mulţi furnizori, pentru a nu fi la mâna unui singur", explică expertul.
Aliona Kuzmenko, manager pentru relaţii externe la DTEK Power Trade, ne-a declarat că negocierile continuă şi că nu poate oferi niciun comentariu referitor la condiţiile contractuale.
Între timp, Guvernul de la Chişinău a găsit deja un ţap ispăşitor pentru criza din domeniul energetic. Este vorba de Ilarion Popa, ministru-adjunct al Economiei, responsabil de sectorul energetic.
Au găsit vinovatul
Premierul Vlad Filat a declarat că viceministrul, înaintat de liberal-democraţi, este responsabil de situaţia din ultimele zile şi i-a cerut vicepremierului Valeriu Lazăr să pregătească ordinul de demisie a acestuia.
Totodată, şeful Executivului i-a solicitat ministrului Economiei să pregătească o serie de modificări ale legislaţiei, pentru a preveni sistarea livrărilor de energie electrică din cauza contractelor nesemnate la timp. Astfel, operatorii de pe piaţa energetică a Republicii Moldova vor fi obligaţi să încheie contracte de import al curentului cu trei luni înainte de expirarea acordului în vigoare şi nu mai târziu de 1 ianuarie.
Amintim că de la 1 aprilie, compania ucraineană DTEK Power Trade şi Centrala de la Cuciurgan au sistat livrările de energie electrică pe motiv că vechile contracte au expirat, iar autorităţile de la Chişinău şi companiile de distribuţie nu au acceptat preţul şi condiţiile noi impuse de acestea.
Astfel preţul curentului ar urma să crească cu circa 13,2% până la 6,9 cenţi pentru un kilowatt.
În condiţiile în care Power Trade şi Centrala de la Cuciurgan au sistat livrările, Republica Moldova ia în mod neautorizat energie electrică din sistemul ucrainean.
Război energetic moldo-ucrainean. Ucraina acuză Republica Moldova că-i fură energia electrică
Deputaţii din Ucraina chiar au acuzat Republica Moldova că le fură curentul. Autorităţile
de la Chişinău au promis că situaţia se va rezolva în cel mai scurt
timp, dar au confirmat că acordul de import cu furnizorul din Ucraina nu
este încă semnat.
Ruşii ne vor da energie electrică, dar mai scumpă cu 13,2%
România ar putea asigura 30% din necesarul de energie electrică a Republicii Moldova
Ucraina a sistat livrările de curent electric în Republica Moldova
Ucraina nu mai dă energiei Republicii Moldova. Soluţia ar putea veni din România