Ucraina a reluat exportul de energie electrică în Rep. Moldova după o pauză de jumătate de an

0
Publicat:

Ukrenergo (companie ucraineană) a desfășurat o licitație privind exportul energiei electrice în Rep Moldova. Conducerea Energocom, societate responsabilă privind achiziția curentului, susține că statul va continua să cumpere și din Transnistria și din România.

Ucraina a reluat exportul de energie electrică în R. Moldova. FOTO: Shutterstock
Ucraina a reluat exportul de energie electrică în R. Moldova. FOTO: Shutterstock

Reprezentanții companiei ucrainene au anunțat că au desfășurat în data de 11 aprilie prima licitație pentru exportul de energie electrică în Republica Moldova.

„Conform rezultatelor licitației, 51% (330 din 650 MW) din toată capacitatea rețelei disponibile în această direcție a fost distribuită între patru participanți”, au menționat aceștia pe canalul de Telegram.

Șeful interimar al companiei Energocom, Victor Bînzari, a declarat pentru ,,Adevărul” că este vorba de traderi, iar statul nu cumpără acum din Ucraina din cauza prețului mai mare, mai exact unul ce variază între 90 și 100 de dolari per MWh, continuând să achiziționeze pe parcursul lunii aprilie din regiunea transnistreană și din România. 

,,Contractele pentru luna aprilie au fost semnate deja. 90 % din consumul de energie electrică a țării noastre este asigurat de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, la un preț de 66 de dolari și 5% din România, la prețul de 90 de euro, per MWh”, a declarat Victor Bînzari. 

Anunțul ministrului Energiei de la Kiev 

La sfârșitul săptămânii trecute, ministrul Energiei de la Kiev, Herman Haluşcenko, a anunțat că țara sa este capabilă să reia exportul de energie electrică în Europa după o pauză de șase luni cauzată de distrugerea infrastructurii energetică de armata rusă. 

,,Următorul pas este reluarea exporturilor de energie electrică, ceea ce ne va permite să atragem resurse financiare suplimentare pentru reconstrucţia infrastructurii electrice distruse şi deteriorate”, a spus oficialul. 

Criză de lumină în Republica Moldova, din toamna anului trecut 

Din octombrie 2022, Republica Moldova a rămas fără 30 % din necesarul de curent electric, livrat până atunci din Ucraina, și pe care nu-l mai putea primi din cauza bombardamentelor ruse asupra infrastructurii energetice. Între timp, România a început să exporte, iar cantitatea de lumină s-a mărit treptat, după ce țara vecină nu a mai primit electricitate de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan din regiunea transnistreană.

În luna decembrie a aceluiași an, Chișinăul a anunțat că va achiziționa, din nou, energie de la Tiraspol, la un preț de 73 de dolari per MWh. Tarif care a scăzut cu aproape zece la sută din aceasta lună în urma semnării unui nou contract de livrare a energiei electrice cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, fiind prevăzută, în schimb, livrarea întregii cantități de gaze naturale primite de la Gazprom.

Tot de anul trecut, statul vecin se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din istoria sa, având deficit de lumină și de gaze naturale. 

Amenințată de Gazprom că va fi lăsată fără gaze naturale, ea a întreprins în ultimele luni diverse acțiuni pentru ca să facă față situațiilor neprevăzute. Republica Moldova a cumpărat gaze pe care le stochează pe teritoriul României și cel al Ucrainei. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite