Ucraina are nevoie de bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fondurile acordate până acum Ucrainei par a fi insuficiente. Foto
Reuters
Fondurile acordate până acum Ucrainei par a fi insuficiente. Foto Reuters

Guvernatorii Fondului Monetar Internaţional (FMI) au aprobat un pachet de 17.5 miliarde de dolari, ajutor pentru Ucraina. Se aşteaptă ca prima tranşă de 5 miliarde de dolari să vină în următoarele zile. Pachetul va ajuta Ucraina să-şi îndeplinească o parte din obligaţiile sale financiare, dar nu va rezolva toate problemele cu care statul se confruntă, se arată într-o analiză Stratfor.

Kievul va avea nevoie cel mai probabil de asistenţă suplimentară prelungită din partea comunităţii internaţionale pentru a evita falimentul. FMI a aprobat pachetul în urma acordului din Parlamentul ucrainean prin care au crescut preţurile la energie pe piaţa internă. Banca Naţională a Ucrainei, de asemenea, a acţionat pentru a permite monedei ţării, hrivna, o dinamică valutară. FMI a cerut Kievului facă anumite concesii înainte de acordarea oricărui pachet. Prima tranşă de finanţare, însă, va fi mai mică, sub 10 miliarde de dolari decât guvernului ucrainean a sperat să primească în avans.

Datoriile Kievului

Suma de 17 de miliarde de dolari alocati de FMI reprezintă primul pas al unei planificari pe patru ani, respectiv un pachet de 40 de miliarde de dolari care va fi asigurat de către Uniunea Europeană, Statele Unite şi alte organisme internaţionale, precum FMI. Cu toate acestea, succesul noului pachet de ajutor oferit Ucrainei va depinde în mare măsură de viitoarele discuţii cu creditorii. Cu mai puţin de şase miliarde de dolari în rezervele internaţionale şi cu cheltuieli bancare naţionale ce ating aproximativ un miliard de dolari pe lună, Ucraina va trebui să negocieze cu creditorii, pentru a reduce din obligaţiuni sau pentru a reduce ratele dobânzilor. Datoria Ucrainei este estimată la echivalentul a circa 90% din PIB, mai ales după o scădere bruscă a monedei.

Astfel, Ucraina va trebui să negocieze cu creditorii săi pentru a-şi îndeplini obligaţiile financiare, în special cu Fondul Templeton Franklin, care deţine opt miliarde de dolari din cei 17 miliarde ai Ucrainei învestiţi în euro-obligaţiuni. Există indicii că hrivna se stabilizează în jurul valorii de 25 dolari, astfel Ucraina ar putea încerca să reducă euro-obligaţiuni sale cu jumătate.

Oferta nu este suficientă

În ciuda planurilor pentru un pachet de 40 de miliarde de dolari ca ajutor internaţional, Ucraina va trebui probabil să caute fonduri suplimentare de la aliaţii săi occidentali. Acest ajutor poate veni sub formă de pachete de asistenţă planificate prin programul Parteneriatului Estic al Uniunii Europene sau împrumuturi suplimentare din partea Comisiei Europene sau din partea guvernului SUA. La începutul săptămânii, vicepreşedinte al Comisiei Europene pentru resurse bugetare şi umane, Kristalina Georgieva, a subliniat că Ucraina va avea nevoie de un ajutor financiar mai mare în următorii ani decât se estimase anterior.

Scopul Rusiei, o Ucraină slabă şi divizată

Atâta timp cât cheltuielile de apărare ale Ucrainei cresc şi conflictul din est continuă, guvernul va lupta pentru a pune în aplicare reformele necesare pentru a construi un nou stat profesionist cu o birocraţie funcţionabilă şi performantă. Mai mult decât atât, nu se asteaptă ca investiţii străine semnificative să vină în ţară, atâta timp cât incertitudinea asupra statutului regiunii Donbas şi asupra reformelor interne din Ucraina persistă.

Scopul Rusiei este de a menţine Ucraina slabă şi divizată. Pachetul FMI şi alte pachete de asistenţă internaţională sunt concepute pentru a consolida poziţia financiară a Ucrainei şi pentru a sprijini liderii săi în continuarea unei guvernări eficiente. Asistenţă financiară din Ucraina va fi importantă pentru stimularea poziţionăriii guvernului spre Vest, guvern  care se confruntă deja cu creşterea cheltuielilor pentru apărare într-un moment când economia ţării este în scădere.

Reforme obligatorii

Guvernul ucrainean va continua eforturile pentru a îndeplini cerinţele FMI. Kievul a adoptat deja măsuri de austeritate substanţiale, inclusiv reducerea locurilor de muncă în sectorul public şi creşterea preţurilor pentru consumatorii de energie de pe piaţa internă, în scopul de a beneficia de asistenţă internaţională. În ciuda unor obiecţii, majoritatea publicului va sprijini decizia guvernului de a implementa reformele şi măsurile de austeritate. Principalul efort pentru guvern, cel puţin pe termen scurt şi mediu, este de a acorda prioritate stabilităţii sale macroeconomice în timp ce finanţează operaţiunile militare din estul ţării.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite