Transport cu 12,4 milioane de ţigări din Republica Moldova reţinut de Vama românească

0
0

Pe 29 aprilie 2014, ca urmare a verificărilor efectuate de către Direcţia Generală a Vămilor în colaborare cu OLAF şi cu unele autorităţi vamale din celelalte state membre UE, inspectorii vamali din cadrul Biroului vamal de frontieră Albiţa au reţinut pentru cercetări un camion încărcat cu 12,4 milioane de ţigarete, potrivit unui comunicat al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi

Pe 25 aprilie, în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa, s-a prezentat pentru a intra în România cetăţeanul maghiar Janos M., în vârstă de 51 de ani, care conducea un autocamion în care se aflau 1.240 baxuri de ţigări (620.000 pachete de ţigări) mărcile Jing Ling şi Capital.

"La controlul de frontieră s-a stabilit că Janos M. este angajatul unei firme de transport din Ungaria, fiind desemnat  să se ocupe cu perfectarea documentaţiei vamale, acesta deţinând documentele vamale şi de transport, precum şi un număr de 220  certificate de garanţie  în valoare de 7.000 euro fiecare eliberate de o societate din Ungaria", se precizează în comunicat.

Întrucât nici un comisionar vamal nu şi-a asumat garantarea tranzitului, Biroul Vamal Albiţa a întrerupt efectuarea formalităţilor vamale.

Din studiul documentelor vamale şi de transport a reieşit faptul că întreaga cantitate de ţigări a fost achiziţionată de la o firmă din Chişinău de către o societate din Grecia, pentru două societăţi din Marea Britanie, din care una intermediară.

Având în vedere elementele de extraneitate şi de securitate ale transportului s-a concluzionat faptul că acesta prezintă suspiciunea de a fi fictiv, în scopul efectuării de acte de contrabandă şi evaziune fiscală.

Ca urmare a acestui fapt, au fost demarate cercetari, ocazie cu care s-a stabilit ca societatea din Grecia este în realitate un birou vamal iar adresa acestuia nu poate fi folosit ca destinatar pentru ţigarete. De asemenea, din cercetările politistilor de frontiera a reieşit faptul ca societatea din Marea Britanie nu prezintă elementele unei societăţi care are ca obiect de activitate astfel de operaţiuni.  

Poliţiştii de frontieră din cadrul S.T.P.F. Vaslui au întocmit cetăţeanului Janoş M. lucrare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de 'tentativă de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate'

Întreaga cantitate de ţigări in valoare de 2.666.000 lei româneşti a fost indisponibilizată în vederea confiscării şi lăsată în custodie organului vamal, iar mijlocul de transport, în valoare de 150.500 lei a fost indisponibilizat.                         

Valoarea prejudiciului estimat se ridică la 1,5 milioane de euro.

Republica Moldova


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri