Tiraspolul spune că nu va implementa Acordul de Liber Schimb cu UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De la 1 ianuarie
2016, Zona de Liber Schimb cu UE se va extinde pe întreg teritoriul Republicii
Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană FOTO Adevărul Moldova
De la 1 ianuarie 2016, Zona de Liber Schimb cu UE se va extinde pe întreg teritoriul Republicii Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană FOTO Adevărul Moldova

Pretinsul ministru de externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, a declarat într-un interviu pentru Svobodnaia Pressa că Transnistria nu va face parte din Zona de Liber Schimb cu UE pentru că îşi doreşte integrarea în Uniunea Eurasiatică.

Pretinsul oficial de la Tiraspol a declarat că Transnistria şi-a pierdut preferinţele comerciale cu UE care îi permiteau să exporte mărfuri în statele comunitare fără a plăti taxe, deoarece Republica Moldova a aderat la Zona de Liber Schimb cu UE. Ignatiev a insistat asupra faptului că Transnistria nu a semnat Acordul de Liber Schimb cu UE, deoarece acesta contravine ideii de integrare în Uniunea Eurasiatică. „Permiteţi-mi să vă reamintesc că Transnistria nu a semnat Acordul de Liber Schimb cu UE, deoarece acesta se află în contradicţie cu politica externă a Tiraspolului care a fost stabilită de poporul transnistrean în cadrul referendumului privind apropierea de Rusia, integrarea în Uniunea Eurasiatică”, a declarat Ignatiev.

Piaţa rusă - obiectivul strategic

Potrivit pretinsului oficial, obiectivul strategic pentru Tiraspol este întoarcerea pe tradiţionala piaţă de desfacere a Federaţiei Ruse şi extinderea comerţului cu statele Uniunii Eurasiatice. „În această lună noi intenţionăm să stabilim un regim comercial special cu Federaţia Rusă, care ar asigura mărfurilor noastre un acces în regim preferenţial pe piaţa rusă. Acest fapt ar conduce la compensarea pierderilor pe care le suportă producătorii noştri din cauza blocadei economice instituită de Moldova şi Ucraina. Cred că această decizie a Rusiei va facilita în mare măsură lucrul oamnilor de afaceri din Transnistria şi va contribui la reorientarea întreprinderilor spre piaţa tradiţională a Federaţiei Ruse şi a Uniunii Eurasiatice”, a mai spus Ignatiev.

Tiraspolul va avea regim preferenţial cu UE

Ziarul Adevărul Moldova aminteşte că de la 1 ianuarie 2016, Zona de Liber Schimb cu UE se va extinde pe întreg teritoriul Republicii Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană. Tiraspolul a fost primul cointeresat în aplicarea acestui acord pentru regiune. Pentru a beneficia de facilităţile comerciale, regiunea transnistreană s-a angajat ca, într-o perioadă determinată de timp, să asigure condiţii preferenţiale de acces mărfurilor şi serviciilor ce provin din Uniunea Europeană, precum şi să efectueze o serie de ajustări a cadrului comercial-economic şi fiscal. Dacă vor fi necesităţi şi solicitări, există disponibilitatea de a oferi asistenţa necesară regiunii în implementarea măsurilor de facilitare a comerţului.

Aplicarea prevederilor ce ţin de comerţ şi aspectele legate de comerţ vor fi evaluate în termen de zece luni de la adoptarea deciziei şi, în continuare, o dată pe an, cu luarea măsurilor ce se vor impune.

Ambasadorul Rusiei s-a convins că trupele ruse din Transnistria sunt liniştite

Potrivit lui Ignatiev, relaţiile dintre Transnistria şi Ucraina s-au înrăutăţit considerabil. Reprezentantul de la Tiraspol a precizat că mass-media ucraineană a început încă în anul 2014 „să umfle în mod activ mitul despre o ameninţare militară transnistreană”, însă pretinsul minister de externe al Transnistriei ar fi expediat scrisori tuturor şefilor misiunilor diplomatice acreditate la Chişinău cu invitaţia de a vizita graniţa moldo-ucraineană pe segmentul transnistrean pentru a se convinge că nu se fac niciun fel de pregătiri militare.

Potrivit lui Ignatiev, invitaţia a fost expediată în primul rând ambasadorului Ucrainei, însă acesta nu a dat curs invitaţiei. Singurul diplomat care a aceptat invitaţia a fost ambasadorul Federaţiei Ruse care a fost într-o vizită la graniţa transnistreană şi „desigur, nu a găsit acolo nici tancuri ruseşti, nici trupe ale forţelor speciale ruse”.

Ucraina e de vină pentru situaţia economică

„Diplomatul” transnistrean dă vina pe Ucraina pentru situaţia economică proastă din regiune, deoarece această ţară a luat măsuri concrete pentru a strangula economia Transnistriei. Kievul a limitat circulaţia mărfurilor accizabile (alcool şi tutun) prin graniţa moldo-ucraineană pe segmentul transnistrean şi a interzis complet importurile de mărfuri ale agenţilor economici din Transnistria care nu sunt înregistraţi în Republica Moldova. În consecinţă, întreprinderile transnistrene mari care contribuie la formarea bugetului regiunii separatiste au pierdut 30% din piaţa de desfacere. Pe lângă aceste măsuri, Chişinăul şi Kievul au instituit control vamal comun la punctul de trecere Cuciurgan-Pervomaisc, ceea ce înseamnă că pe partea ucraineană vor apărea structurile de forţă ale Republicii Moldova. „Asta constituie etapa finală a organizării unei blocade nu doar la nivelul activităţii economice, dar şi la cel al liberei circulaţii a cetăţenilor.

„Astfel, există toate motivele să credem că astăzi suntem în pragul unei noi runde de tensiune, care în cazul unui scenariu negativ poate afecta nu doar economia, dar şi celelalte sfere ale vieţii, inclusiv securitatea”.

Potrivit lui Ignatiev, instabilitatea politică de la Chişinău are efecte negative asupra procesului de negocieri.

Ambasadorul Ucrainei la Chişinău, Ivan Hnatişin, a declarat într-un interviu pentru ziarul Adevărul că  protocolul care stabileşte controlul comun la punctul de trecere Pervomaisc-Cuciurgan va asigura importul, exportul şi tranzitarea mărfurilor supuse accizelor şi a mărfurilor care nu sunt supuse accizelor. Acest fapt va economisi timpul şi cheltuielile suportate de antreprenori şi va elimina necesitatea de a redirecţiona mărfurile, inclusiv alcoolul şi tutunul, pentru a ocoli un segment al frontierei. Acest punct de control va permite evitarea vămuirii duble la Chişinău şi la Tiraspol. Paşii făcuţi de Ucraina pentru stabilirea controlului comun la punctul de trecere Cuciurgan sunt îndreptaţi pentru înlăturarea schemelor tenebre la punctele internaţionale de trecere în contextul luptei cu contrabanda, a precizat diplomatul.
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite