Tinerii care s-au otrăvit în tabăra democraţilor s-au infectat cu Salmonella

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii au participat la etapa finală a Trofeului Democraţiei,concurs organizat de PDM
Tinerii au participat la etapa finală a Trofeului Democraţiei,concurs organizat de PDM

Cei peste 300 de tineri care au făcut toxiinfecţii alimentare după ce au mâncat la o tabăra organizată de Partidul Democrat din Moldova au contractat Salmonella Entiritidis, anunţă Ministerul Sănătăţii.

Potrivit unui comunicat al instituţiei, în cazul investigaţiei epidemiologice a toxiinfecţiei alimentare în tabăra „Dumbrava“, din raionul Orhei, au fost prelevate probe de la bolnavi, din produse alimentare, apă şi lavaje. Rezultatele de laborator au elucidat prezenţa în probe a bacteriei Salmonella enteritidis.Totuşi, specialiştii vor continua ancheta, fiind analizate probele preluate de la bolnavi şi din bucatele suspecte.

Primele cazuri de îmbolnăvire au fost semnalate sâmbătă dimineaţa, când responsabilii de la Centrul de Sănătate Publică Orhei au sesizat primele peste 100 de victime care acuzau infecţii alimentare. Ulterior, numărul bolnavilor a ajuns la 317.

Cei 1.900 de participanţi la întrunirea organizată de Partidul Democrat au fost alimentaţi de două ori de la începutul evenimentului: cu prânz şi cină, unde le-au fost servite salată din legume, terci, pârjoale şi şniţel, livrate o întreprindere de alimentaţie publică din municipiul Chişinău, SRL Megama Rapid. Organizatorii au pasat vina pe firma de catering.

Totodată, autorităţile au constatat că tabăra de odihnă „Dumbrava“, unde a avut loc reuniunea, nu dispune de autorizaţie sanitară, iar condiţiile de asigurare a apei, facilităţile sanitare şi calitatea produselor alimentare pentru eveniment au fost limitate.

Ce este salmoneloza

Salmoneloza este cea mai frecventă infecţie bacteriană raportată de medici. Boala este provocată de bacteria Salmonella care trăielte în tractul intestinal al animalelor şi oamenilor infectaţi. Familia bacteriei Salmonella include peste 2.300 de serotipuri de bacterii unicelulare, vizibile numai la microscop.  Două dintre aceste tipuri, Salmonella Enteritidis şi Salmonella Typhimurium, sunt cele mai frecvente şi sunt responsabile de jumatate dintre infectiile umane. Este cunoscut de peste 100 de ani faptul că Salmonela duce la îmbolnăvire. A fost descoperită de un om de ştiinţă american, dr. Daniel E. Salmon.

Simptomele salmonelozei

Cei mai mulţi bolnavi au diaree, crampe abdominale şi febră în urmatoarele 8-72 de ore după ingerarea alimentelor contaminate. Alte simptome pot fi frisoane, cefalee, greaţă şi vomă. De obicei, simptomele dispar în 4-7 zile. Cei mai mulţi bolnavi îşi revin fără tratament şi fără a consulta medicul. Totuşi, infecţiile cu Salmonela pot ameninta viaţa bolnavilor, mai ales în cazul bebeluşilor şi al copiilor mici, al femeilor însărcinate şi al bebeluşilor nenăscuţi, precum şi în cazul adulţilor cu sistemul imunitar slăbit (bolnavii de HIV/SIDA, cancer, diabet, boli de rinichi şi cei care au suferit un transplant).

Consecinţe pe termen lung

Persoanele care au diaree îşi revin complet, de obicei, deşi pot trece câteva luni până când funcţionarea intestinelor redevine normală. Un mic număr de persoane infectate cu Salmonela pot avea dureri de încheieturi, iritaţii ale ochilor şi dureri la urinare. Aceste simptome formează ceea ce se numeşte sindromul Reiter. Poate dura luni sau ani şi poate duce la artrită cronică, o boală dificil de tratat.

Cum se produce îmbolnăvirea

Salmonela se transmite, de regulă, la oameni prin ingerarea alimentelor contaminate cu fecale ale animalelor. Bacteria poate cauza toxiinfecţie alimentară şi prin contaminare încrucişată, de exemplu, când sucurile din carnea crudă contaminată vin în contact cu alimentele gata preparate, cum sunt salatele. Alimentele se pot infesta şi prin mâinile nespălate ale unei persoane infectate care le manevrează.

Unde se găseşte bacteria

Toate alimentele crude de origine animală, precum carnea, laptele şi produsele lactate, ouăle, fructele de mare şi anumite fructe şi legume pot găzdui bacteria Salmonela. Aceasta poate supravieţui şi apoi îmbolnăvi oamenii în cazul în care produsele nu sunt gătite la o temperatură internă minimă sigură, măsurată cu un termometru pentru alimente, iar fructele şi legumele nu sunt bine spălate.

Pentru a preveni îmbolnăvirea spălaţi-vă pe mâini, gătiţi la temperaturi mari şi păstraţi produsele alimentare în frigider.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite