SURPRIZĂ Cea mai mare companie de asigurări din Rusia îşi vinde activele din Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul de administraţie al Comisiei Naţionale a Pieței Financiare a avizat în şedinţa din 20 iunie reducerea participaţiei Societăţii cu răspundere limitată Rosgosstrah în capitalul social al companiei Moldasig de la 80% la 0%.

Moldasig, cea mai mare companie de asigurări de pe piaţa moldovenească îşi schimbă acţionarul majoritar.  Astfel grupul Rosgosstrah, cea mai mare companie de asigurări din Rusia se pregăteşte să scoată la vânzare pachetul de 80% din acţiunile companiei Moldasig.
Decizia se datorează problemelor de pe piaţa moldovenească şi intenţiei acţionarului majoritar de a se concentra pe dezvoltarea ăe piaţa rusească.

Amintim că o lună în urmă Procuratura Generală a depus la Curtea de Apel Chişinău o cerere prin care solicită să fie declarat nul contractul de vânzare-cumpărare a 80% din capitalul social al Moldasig. În urma acestei tranzacţii, cea mai mare companie de asigurări din ţară ajunsese în anul 2008 sub controlul Rosgosstrah.

Dacă instanţa va lua o decizie pozitivă, Moldasig va reveni sub controlul statului, iar Rosgosstrah, cea mai mare companie de asigurari din Rusia şi Europa de Est, va rămâne fără activele din ţara noastră.

Procurorii cereau să fie anulate şi hotărârile din 2008 ale Comitetului de Conducere şi Adunării Generale a acţionarilor, prin care s-a decis majorarea cu 48 de milioane de lei a capitalului Moldasig, ceea ce a reprezentat un pas spre înstrăinarea activelor companiei.

Grupul Rosgosstrah din Rusia s-a arătat surprins de faptul că după patru ani de la semnare "apar întrebări cu privire la structura" tranzacţiei de preluare a controlului companiei Moldasig, în schimbul unor investiţii directe de milioane. Totodată administraţia companiei a precizat că îşi va apăra interesele, inclusiv în instanţe.

La 17 iunie 2008, în cadrul Adunării extraordinare a fondatorilor Moldasig, a fost luată decizia de a include în listă şi compania Linekers Investments Limited din Cipru, al cărei director şi cofondator era Serghei Haceaturov, frate cu Daniil Haceaturov, director general şi acţionar majoritar la Rosgosstrah.
Contribuţia companiei Linekers Investments Limited în valoare de 48 de milioane de lei la capitalul Moldasig a dus la diminuiarea de cinci ori a cotei celor trei fondatori - Banca de Economii, Calea Ferată a Moldovei şi Poşta Moldovei. Prin majorarea capitalului social compania cipriotă obţinea 80% din capitalul Moldasig.

Moldasig, cea mai mare companie de asigurări din Republica Moldova, se întoarce la stat

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite