Sumele de bani transferate acasă de moldovenii stabiliţi peste hotare, în scădere în primul trimestru al acestui an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
dolari

În primul trimestru al anului curent, volumul total al transferurilor bancare de mijloace băneşti din străinătate în favoarea persoanelor fizice din Republica Moldova a depăşit 276,81 milioane de dolari. Aproximativ 83% din transferuri au fost efectuate prin sisteme de remitere de bani în principal, fără deschiderea conturilor bancare.

Potrivit datelor Băncii Naţionale, valoarea recalculată a transferurilor în dolari s-a diminuat cu 7% faţă de primul trimestru al anului trecut, inclusiv cu 4,7 puncte procentuale ca urmare a fluctuaţiilor cursului de schimb al valutelor originale faţă de dolar. Diminuarea reală a transferurilor a constituit 2,3%.

Cele mai multe transferuri au fost în euro (152,83 milioane dolari), urmate de cele în dolari (112,14 milioane dolari), ruble ruseşti (8,88 milioane dolari) şi alte valute (2,96 milioane dolari).

Conform provenienţei geografice, transferurile din UE au înregistrat o pondere de 44,5% în creştere cu 6,5 puncte procentuale comparativ cu primul trimestrul al anului trecut. Transferurilor din CSI le-a revenit ponderea de 21,5%, în descreştere cu 7,7 puncte procentuale comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Respectiv, transferurile din alte state (exceptând UE şi CSI) au constituit 34%, faţă de 32,8% în 2018.

În cadrul transferurilor din UE, transferurile din Italia au cea mai mare pondere – 29%, urmate de transferurile din Germania – 16,% şi Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord – 13,%. În distribuţia pe state a provenienţei transferurilor în favoarea persoanelor fizice, sunt de remarcat transferurile din Israel, cu o pondere de 20,8% sau peste 57 de milioane de dolari.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite