Sturza vrea tarife mai mari pentru studii. „Nu poţi să întreţii un copil la contract cu 7 mii de lei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ion Sturza susţine că una dintre problemele cu care se confruntă instituţiile de învăţământ superior din Republica Moldova o constituie costurile prea mici pentru studii. Acesta crede că cele 7-8 mii de lei ce reprezintă valoarea unui contract pentru un an de studii ajung doar pentru necesităţile zilnice ale unui student, nu şi pentru asigurarea calităţii studiilor.

Potrivit IPN, premierul desemnat, Ion Sturza, a vut astăzi o întrevedere cu reprezentanţii Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei.
„Nu poate să mă convingă nimeni că poţi să întreţii un copil la contract cu 7 mii de lei şi să-i oferi studii, energie electrică, apă caldă, etc. Noi trebuie să fim absolut conştienţi că nu vom face studii dacă vom continua această politică economică absolut păguboasă de a menţine cu orice preţ tarifele pentru studii din anul 2004”, s-a exprimat Ion Sturza.

Totodată, Ion Sturza consideră că şcoala trebuie să fie un „lift social” pentru cei care muncesc, pentru cei care învaţă – să fie o posibilitate de lansare la o altă orbită în viaţă şi carieră. „Sunt foarte mulţi dintre noi care nu au ambiţia să se lanseze pe orbită, dar şi aceştia trebuie să aibă o opţiunea de o şcoală profesională bună şi nu trebuie să ne ruşinăm să importăm cele mai bune practici cum ar fi sistemul dual din Germania, să avem colegii sănătoase”, a menţionat Ion Sturza.

Potrivit lui Sturza, în Moldova se alocă 8% din Produsul Intern Brut pentru învăţământ, ceea ce este de două ori mai mult decât în unele ţări mai dezvoltate. „Aceasta, însă, nu înseamnă că învăţământul de la noi din ţară este de două ori mai dezvoltat”, a notat Sturza.

Candidatul desemnat a declarat că în instituţiile de învăţământ elevilor trebuie să li se predea deprinderi de viaţă şi trebuie gândite foarte bine programele şi curriculele de învăţământ. „Din păcate, în Moldova am început să contestăm profesorul. Am pierdut stima şi respectul faţă de profesor. Noi trebuie să avem un sistem de evaluare onest a elevilor. Totodată, copiii trebuie să înţeleagă că învăţământul este muncă şi nu este distracţie. Noi trebuie să-i învăţăm pe copii să muncească. Altă variantă nu există”, s-a mai spus premierul desemnat.

Candidatul desemnat a mai avut marţi o întrevederea şi cu reprezentanţii şi membrii asociaţiilor oamenilor de afaceri din Republica Moldova, iar pentru miercuri are programate întâlniri cu reprezentanţii Congresului Autorităţilor Locale din Moldova şi cu asociaţiile de agricultori.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite