Sergiu Litvinenco: Tăinuirea punctajelor CSP pentru candidaţii la funcţia de procuror este un lucru grav

0
Publicat:
Ultima actualizare:
sergiu litvinenco

Deputatul din fracţiunea PAS Sergiu Litvinenco afirmă că tăinuirea punctajelor pe care fiecare membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) urmează să-l acorde candidaţilor pentru funcţia de procuror general este un lucru grav, transmite IPN.

În opinia lui, punctajele trebuie obligatoriu să fie făcute publice, aşa cum au fost făcute cunoscute cele acordate de membrii comisiei de preselecţie a Ministerului Justiţiei. De cealaltă parte, deputatul din fracţiunea PSRM Grigore Novac nu este sigur, dacă este bine sau nu ca punctajele să fie publicate.

Sergiu Litvinenco declară că va insista pe faptul ca punctajele să fie făcute publice pentru a vedea cum a votat fiecare dintre membrii CSP. „Este obligatoriu să fie făcute publice punctajele ca să vedem în ce măsură oamenii au trişat sau nu”, a declarat parlamentarul în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la postul TV8.

„Dodon vrea un procuror de buzunar care să nu investigheze finanţarea din Bahamas. Socialiştii s-au speriat că, după ce se vor face publice punctajele, toată Republica Moldova va vedea încă o dată că ei sunt trişori. Nu au făcut nicio evaluare obiectivă, au vrut doar să-şi împingă omul docil lui Dodon la CSP. De aceea, au decis ca punctajele să nu fie făcute publice pentru că reacţia societăţii va fi pe măsură”, a afirmat deputatul ACUM.

Deputatul socialist Grigore Novac spune că nu ştie dacă este bine sau nu să fie făcute publice punctajele acordate de fiecare membru al CSP care va aprecia pe fiecare dintre cei patru candidaţi în parte. Parlamentarul spune că anterior au fost făcute publice punctajele acordate candidaţilor, inclusiv de către comisia de preselectare a pretendenţilor la funcţia de procuror general, iar în societate, oricum, sunt discuţii intense şi oamenii apreciază diferit situaţia.

Expertul în politici publice Ştefan Gligor este de părere nepublicarea punctajelor înseamnă o numire ascunsă a procurorului general, prin tăinuirea rezultatului evaluărilor, iar acest lucru vorbeşte despre faptul că membrii CSP nu vor să suporte rezultatele care survin în urma transparenţei. „Acesta este un concurs pe care actuala putere nu-l vrea transparent, nu-l vrea corect. În loc să aştepte, cum au insistat că trebuia să facă blocul ACUM, opinia Comisiei de la Veneţia, să adopte o logică în ceea ce fac, ei merg pe procedee-standard de care noi am mai văzut la numirea procurorului general pe timpul PDM-ului. Eu nu fac astăzi mare diferenţă între PSRM şi CSP”, a afirmat Ştefan Gligor.

Recent, Consiliul Superior al Procurorilor a făcut modificări în regulamentul de desfăşurare a concursului pentru funcţia de procuror general. Una dintre modificări prevede ca CSP să nu publice punctajele acordate fiecărui candidat la funcţia de procuror general.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite