Șelin sau etnicizarea PCRM

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la o vreme, după o scurtă pauză neînsemnată care crease impresia că se resemnează cu ipostaza unui partid de opoziţie, asistăm din nou la radicalizarea poziţiei comuniştilor moldoveni.

PCRM a pierdut câţiva lideri - Dodon şi Mişin, de exemplu, mai moderaţi prin comparaţie cu cei rămaşi. În schimb, l-au câştigat pe unul nou care face cât şapte, Victor Şelin, preşedintele PSD.


Şelin a hotărât acum câţiva ani să-şi facă partid propriu, înţelegând, probabil, că aşa îi va fi mai uşor să-şi promoveze afacerile. Astăzi, el interpretează drept atac al puterii împotriva opoziţiei politice orice anchetă pornită împotriva sa personal sau în care îi sunt vizate afacerile pe care le deţine. Aşa a intrat în politică şi Anatol Plugaru şi alţii care s-au simţit cu musca pe căciulă şi au obţinut astfel, nici mai mult nici mai puţin, un statut de quasi imunitate.

Ce s-a întâmplat între timp şi cum liderul social-democrat a devenit aliatul principal al comuniştilor? Până recent, relaţia lui Şelin cu PCRM era extrem de tensionată.

Să ne amintim numai de marşul unioniştilor de la Bălţi din 5 august 2012 şi comentariile pe care le-au făcut liderii de frunte ai comuniştilor, mai ales Tkaciuk, articolele care au fost găzduite generos de multe ziare, inclusiv de Panorama lui Pasat. Membrii PSD şi personal Şelin erau puşi la zid ca persoane iresponsabile care provoacă tensiuni în societate, fiind învinuiţi că prin atitudinea lor belicoasă la Bălţi ar face PR mişcării unioniste.

Apropierea s-a produs la sfârşitul lui septembrie, când PSD a înmânat PCRM lista semnăturilor în susţinerea organizării referendumului pentru aderarea Moldovei la Uniunea Vamală euroasiatică. Şelin însuşi a explicat gestul prin nevoia ca ştafeta să fie preluată de un partid parlamentar.

De fapt, Moscova, după ce a experimentat cu PSD, a înţeles că PCRM este totuşi partidul care îi poate reprezenta cel mai bine interesele la această etapă. Mai ales că peste 2/3 din semnăturile de pe liste au fost declarate nevalabile de către CEC. Şelin a recunoscut el însuşi că multe nume nu aveau în dreptul lor nici adresa domiciliului, dar nici semnătură, în loc figurând doar semnul crucii...

Pe 18 octombrie, comuniştii au arătat cât de disperaţi sunt să-l vadă pe Şelin alături de ei în Parlament. Trei deputaţi comunişti - Grigore Petrenco, Iurie Muntean şi Alexandr Petkov, au fost pe post de pretorieni, străpungând cordonul serviciului de pază al Parlamentului pentru a-l conduce pe Şelin în sala de şedinţe.

Acesta avea un permis obţinut prin instanţă care îi acorda dreptul de a asista la şedinţele Legislativului, dar exista şi o decizie a preşedintelui Marian Lupu prin care îi era interzis accesul.

Rămâne ca problemă să fie tranşată de justiţie, dar cred că, în mod firesc, trebuie să se ţină cont de decizia şefului Legislativului, bazată pe faptul că prezenţa lui Şelin obstrucţionează şedinţele, mai ales că acestuia i s-a intentat un dosar privind incitarea la violenţă şi nesupunerea faţă de organele de ordine.

Nicăieri în lumea democratică, aşa cum a menţionat fosta deputată Ala Mândâcanu la o emisiune televizată, dreptul fiecărui cetăţean de a asista la şedinţele Parlamentului nu poate fi mai presus de respectarea unui cod elementar al bunelor maniere şi de punerea în pericol a bunei desfăşurări a lucrărilor forului legislativ suprem al unei ţări.

Îmbrăţişarea disperată a lui Şelin de către Voronin, prin recurgerea la asemenea confruntări aproape corp la corp cu paza de stat, relevă nevoia PCRM de a avea aliaţi în condiţiile interzicerii simbolisticii comuniste. Mai înseamnă şi o tendinţă a Partidului Comuniştilor de etnicizare a mesajului lor.

Or, spre deosebire de cei plecaţi în ultimii ani din partid şi faţă de mulţi lideri actuali ai PCRM, Şelin nu are probleme de ordin identitar, el este un rus din Republica Moldova care ţinteşte un electorat rusofon înrăit şi certat amarnic cu realitatea. De aceea, în termen mediu şi lung, Şelin este mai degrabă un balast pentru PCRM decât un avantaj, care va provoca reducerea treptată a electoratului românofon procomunist.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite