Şeful adjunct al Direcţiei sănătate din Chişinău: Ne îndreptăm spre un nou val de COVID, mai agresiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Coronavirus R. Moldova

Republica Moldova se îndreaptă spre un nou val de COVID-19, care este mult mai agresiv. Sunt în pericol persoanele nevaccinate, mai ales vârstnicii, atenţionează şeful adjunct al Direcţiei sănătate, Boris Gîlca, citat de IPN.

La şedinţa Consiliului municipal Chişinău, Boris Gîlca a indicat asupra tendinţei de creştere a numărului noilor cazuri de infectare cu noul coronavirus.

„Relaxarea este mare şi vom plăti pentru această relaxare”. În regiune se observă tulpini noi ale virusului, mult mai agresive. Deocamdată, nu sunt confirmate acele tulpini în Moldova, dar specialiştii practicieni spun că ele cu siguranţă există în Moldova. „Dar nu ne ajută cu nimic dacă le depistăm pentru că tratamentul este acelaşi, singurul lucru e că trebuie să ne protejăm”, a menţionat şeful adjunct al Direcţiei sănătate.

Momentan, sunt doar două instituţii municipale care mai deservesc persoanele cu COVID-19. Este vorba despre Centrul COVID-19 de la Moldexpo, unde este făcut triajul, şi Maternitatea municipală nr.2, unde se internează gravidele suspecte sau confirmate cu COVID-19.

Legat de vaccinare, Boris Gîlca a precizat că sunt disponibile vaccinurile: Jonson&Jonson, AstraZeneca, Sinopharm şi Sinovac, iar la sfârşitul săptămânii se aşteaptă şi vaccinul Pfizer – donaţie din partea României.

În municipiul Chişinău sunt vaccinate 55% din cadrele didactice, indicator foarte bun, dar insuficient. Şeful adjunct al Direcţiei sănătate speră că, până la 1 septembrie, coeficientul cadrelor didactice vaccinate să urce la 70% – o precondiţie ca şcolile să activeze cu prezenţa fizică a elevilor în clase. Cadrele medicale în municipiu s-au vaccinat în proporţie de 96%.

În opinia lui Boris Gîlca, ar trebui vaccinate şi persoanele de la 16 ani. La această etapă, în lume este aprobat doar vaccinul Pfizer pentru imunizarea copiilor, de la 12 ani.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite