Se revine la modalitatea anterioară de numire a procurorului general

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procuratura Generala Moldova

Deputaţii au aprobat în două lecturi modificări la Legea Procuraturii, după ce Curtea Constituţională a declarat mai multe prevederi neconstituţionale. Opoziţia parlamentară a declarat că, pe lângă aspectele declarate neconstituţionale, există mai multe amendamente şi nu este clară graba cu care este promovat proiectul, or acesta a ajuns în legislativ cu o zi înainte de dezbaterile în plen, transmite IPN.

Secretarul de stat la Ministerul Justiţiei, Radu Foltea, a declarat că o prevedere a proiectului se referă la numirea procurorului general şi constă în revenirea la procedura anterioară de numire a acestuia printr-un concurs transparent de a cărui organizare va fi responsabil exclusiv Consiliul Superior al Procurorilor. În cazul în care intervine vacanţa funcţiei de procuror general, CSP va avea prioritate la selectarea unui procuror general interimar.

Proiectul prevede ca transferul procurorului într-o funcţie de acelaşi nivel sau nivel inferior, cu excepţia funcţiei de procuror-şef şi adjunct al procurorului-şef, să se facă prin ordinul procurorului general la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor. Modificarea constă în posibilitatea de a candida la funcţia de procuror, fără susţinerea examenului în faţa Comisiei de absolvire a Institutului Naţional al Justiţiei, a persoanelor care au activat în funcţia de procuror cel puţin zece ani.

Potrivit autorilor, modificarea se impune luând în considerare că persoane le respective au experienţa necesară, au fost evaluaţi de mai multe ori în această perioadă, iar plecarea lor din sistem nu a avut loc din motive imputabile acestora.

https://www.ipn.md/ro/se-revine-la-modalitatea-anterioara-de-numire-a-procurorului-7967_1074935.html

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite