Se pregăteşte reconcesionarea Aeroportului Chişinău. Liberalii contestă decizia de a abilita Guvernul cu dreptul de dare în concesiune a bunurilor publice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii liberali au sesizat Curtea Constituţională să se expună asupra modificărilor legislative, prin care atribuţiile de concesionare a bunurilor proprietate publică au trecut din subordinea Parlamentului în cea a Guvernului. PL crede că, astfel, se pregăteşte reconcesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău.

Deputaţii PL au depus vineri o sesizare la Curtea Constituţională privind controlul constituţionalităţii unor prevederi legale ce permit Guvernului concesionarea bunurilor proprietate publică a statului.

Liberalii amintesc că, în prezent, Legea cu privire la concesiuni prevede că „De competenţa Guvernului ţin: a) aprobarea listei bunurilor proprietate publică a statului şi a listei lucrărilor şi serviciilor de interes public naţional propuse pentru concesionare; b) aprobarea obiectivelor concesionării de interes naţional şi a cerinţelor generale privind selectarea concesionarului, precum şi a condiţiilor concesionării; c) aprobarea documentelor de politici privind dezvoltarea concesionării".

Până la operarea modificărilor în lege, în luna iulie 2010, de reglementarea juridică a raporturilor concesionale, de reglementarea fiscală a activităţii concesionarilor, precum şi de aprobarea listei obiectelor proprietate publică propuse pentru concesionare era responsabil Parlamentul.

Liberalii cred că „modificările operate în legislaţie au avut ca scop unic concesionarea activelor aflate în gestiunea economică a ÎS Aeroportul Internaţional Chişinău şi terenul aferent acestora".

În sesizare se mai accentuează faptul că „din informaţiile vehiculate în presă, la moment, prin alte scheme meschine se propune deja o reconcesionare a activelor Aeroportului Internaţional Chişinău, pentru conferirea unui titlu de bună credinţă unei noi entităţi juridice şi lichidarea urmelor delapidărilor efectuate de către Ilan Shor, vestitul protagonist şi beneficiarul delapidărilor celor trei bănci, figurantul în cauze penale instrumentate de organele de drept din Republica Moldova”.

Deputaţii PL precizează că obiectul sesizării nu îl constituie hotărârile Guvernului referitoare la concesionarea Aeroportului, dar anume dispoziţiile legale prin intermediul cărora Guvernul a fost abilitat cu competenţa materială şi în temeiul cărora au fost elaborate deciziile respective.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite