Elevii din liceele româneşti din Transnistria sunt terorizaţi la Bacalaureat de observatorii OSCE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii liceelor cu predare în limba română din Tighina şi Tiraspol se plâng că supraveghetorii de la examene, care sunt reprezenţi OSCE, au făcut exces de zel la prima probă. Şefii din Educaţie resping aceste acuzaţii.

În acest an, Ministerul Educaţiei nu a cumpărat camere video pentru centrele de BAC din şolile româneşti din Transnistria, dar a trimis observatorii OSCE să-i supravegheze pe candidaţi. Este pentru prima dată când autorităţile recurg la această măsură. Numai că atitudinea observatorilor din partea OSCE a stârnit nemulţumiri în rândul absolvenţilor şi părinţilor acestora.

Se tem să vină la examene

„Camerele video nu intimidează copiii, pe când reprezentanţii OSCE vădit şi-au depăşit atribuţiile. Elevii de la liceul nostru au fost asistaţi de Lyndon Allin, care stătea cu telefonul mobil şi comunica orice acţiune persoanei de pe celălalt capăt al firului“, este indignat directorul Liceului „Lucian Blaga“ de la Tiraspol, Ion Iovcev.

Profesorii de aici povestesc că reprezentantul OSCE nota orice mişcare a candidaţilor şi le făcea observaţie chiar şi atunci când aceştia ridicau capul pentru a se uita pe fereastră. „Mi se pare că toate aceste acţiuni sunt o răfuială pentru că nu am acceptat recomandările date de OSCE în Raportul privind şcolile cu predare în limba română din stânga Nistrului. Dacă nu era posibilă monitorizarea prin camere, atunci observatorii trebuiau să se poarte pur şi simplu omeneşte. Din cauza comportamentului lor, mulţi elevi se tem să vină astăzi la examen“, adaugă directorul.

Lyndon Allin, reprezentantul OSCE care a monitorizat examenul la liceul din Tiraspol, nu a vrut să comenteze situaţia, menţionând doar că îi pare rău de modul în care au fost interpretate acţiunile sale.

Observatorii trebuiau să se poarte pur şi simplu omeneşte. Din cauza comportamentului lor, mulţi elevi se tem să vină astăzi la examen. Ion Iovcev, directorul Liceului „Lucian Blaga“ de la Tiraspol

Au dat buzna în toaletă 

O situaţie similară a fost şi la Tighina, la Liceul „Alexandru cel Bun“. „Mergeau printre rânduri şi scrutau copiii cu privirea, se uitau în lucrările lor şi chiar intrau în veceuri pentru a vedea dacă elevii copie. Aceşti oameni, prin controlul lor, au stresat copiii în mod exagerat“, este sigură directoarea instituţiei Maria Roibu. Profesoara susţine că acţiunile observatorilor au influenţat şi calitatea testelor.

Cei mai nemulţumiţi s-au arătat, însă, elevii, care au simţit pe pielea lor privirile-ţintă ale reprezentanţilor OSCE. „Chiar de la început s-a observat că vin cu atitudine ofensivă. Aveam impresia că nu monitorizează situaţia şi disciplina, ci încearcă să ne prindă copiind. Am simţit asta pe pielea mea atunci când am mers la baie. În timp ce-mi făceam nevoile, observatorul a deschis uşa pentru a vedea dacă nu am surse la toaletă. Nu s-a scuzat pentru că mi-a încălcat intimitatea, doar m-a petrecut până la locul meu“, povesteşte Dorin, unul dintre candidaţi.

În timp ce-mi făceam nevoile la toaletă, observatorul a deschis uşa pentru a vedea dacă nu am copiuţe. Dorin, absolvent

Ministerul Educaţiei: insinuări 

Tânărul mărturiseşte că reprezentanţii OSCE au fost prea duri. „Atunci când auzim denumirea acestei organizaţii, ne gândim că ei vin să ne ajute, nu să ne streseze. Acum nu vom mai avea aceeaşi încredere în ei“, spune băiatul. Îl susţine şi colega sa Mihaela, care adaugă că, din pricina observatorilor, a scris mai rău testul. „Simţeam de parcă oamenii aceştia sunt nişte terorişti care fixează totul“, e de părere absolventa.Reprezentanţii OSCE susţin că au executat întocmai ordinul ministerului şi au acţionat în conformitate cu Regulamentul de desfăşurare a examenelor de Bacalaureat. La rândul lor, şefii din Educaţiei afirmă că n-a existat nicio încălcare, iar „insinuările la adresa reprezentantului OSCE sunt inacceptabile şi de neînţeles“.

OSCE are alt mandat şi are suficiente probleme, crede Ion Manole, directorul executiv al Asociaţiei Promo-Lex, ce se ocupă de monitorizarea drepturilor omului în regiunea separatistă. „Am primit mai multe pângeri de la părinţi şi copii, dar nu ne putem pronunţa pentru că n-am găsit, deocamdată, vreun act public care să ne explice cum s-a ajuns la aceşti observatori. Vrem să vedem care a fost logica ministerului, de ce nu s-a făcut această selecţie transparent“, a comentat expertul.

Republica Moldova


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri