Șansele punerii în practică a scenariului privind anexarea Transnistriei la Rusia, prin ochii specialiștilor ANALIZĂ

0
Publicat:

Scenariul privind cererea Tiraspolului cu privire la anexarea regiunii separatiste la Rusia este greu de pus în practică, dar nu este exclus, luând în calcul ,,politica irațională” a Kremlinului, susțin experții de la Chișinău consultați de ,,Adevărul”.

Analiștii de la Chișinău susțin că punerea în practică a scenariului este dificilă. FOTO: Arhivă
Analiștii de la Chișinău susțin că punerea în practică a scenariului este dificilă. FOTO: Arhivă

În data de 28 februarie, la Tiraspol va avea loc Congresul așa-zișilor deputați de toate nivelurile din Transnistria, iar în marja acestuia urmează să adopte o declarație prin care vor cere Moscovei alipirea regiunii separatiste la Federația Rusă, susține opozantul transnistrean Ghenadie Ciorba. 

Evenimentul va avea loc în ajunul adresării liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, către Adunarea Federală, iar Ciorba admite că președintele Federației Ruse va anunța ca va da curs solicitării așa-zișilor parlamentari din stânga Nistrului. 

Chișinăul, prin intermediul Biroului politici de reintegrare din cadrul Guvernului Recean, a subliniat că ,,nu există temei” privind deteriorarea situației în regiune, subliniind că ,,Tiraspolul e conștient de consecințele pe care și le asumă în cazul unor pași negândiți”. Iar Serviciile Secrete ale Ucrainei susțin că nu există motive de îngrijorare. Acestea susțin că nu au în prezent informații care ar confirma scenariul. 

Mizele anexării

„Adevărul” a discutat cu mai mulți experți despre șansele anexării Transnistriei la Rusia, dar și de ce și-ar dori acest lucru liderul de la Kremlin care acum doi ani a declanșat războiul din Ucraina, iar acum aspiră la un nou mandat prezidențial. 

Analistul politic Anatol Țăranu declară că scenariul pare bun în teorie pentru Moscova, însă nu și în practică, pentru că Rusia nu are conexiune directă la Transnistria. Însă și în ciuda dificultăților geografice,probabilitatea aplicării acestuia în cazul regiunii separatiste nu poate fi exclusă în totalitate. 

„Rămâne de văzut dacă acest scenariu va fi realizat în practică. Deocamdată calculele elementare arată că evoluția situației în Republica Moldova cu acest scenariu nu prea favorizează Rusia, fiindcă chiar dacă o asemenea declarație va fi făcută, nu este clar cum Rusia ar putea să o pună în practică, neavând o conexiune directă cu Transnistria. Alipirea acestui teritoriu la Rusia este mai mult decât problematic, în primul rând (...) Transnistria astăzi este categoric dependentă în plan economic de Republica Moldova și în primul rând vorbesc de interesele concernului Sheriff care, de fapt, este acela care determină politica regimului separatist de la Tiraspol. Anunțarea alipirii Transnistriei la Rusia ar însemna sancțiuni economice foarte dure în raport cu această regiune, ceea ce ar pune interesele Sheriff-ului sub un mare semn de întrebare. În plus și serviciile speciale ucrainene au anunțat că ei nu dispun de date despre evoluția Federației Ruse pe această dimensiune, pe această direcție. Iar ucrainenii au poziții bune în Transnistria din punct de vedere informațional. Să ne amintim că mulți dintre liderii regimului separatist de la Tiraspol au cetățenie ucraineană, iar pentru dânșii anunțarea unui asemenea scenariu sau punerea în practică unui asemenea scenariu ar însemna o intrare în conflict direct cu Ucraina. Toate acestea luate împreună vorbesc despre faptul că un asemenea scenariu este puțin probabil”, a afirmat Anatol Țăranu, care a mai punctat că din modul cum s-au comportat rușii până în prezent „nu putem să excludem totalmente probabilitatea aplicării unei soluții în raport cu Transnistria”.

Toata Republica Moldova-obiectivul lui Putin

,,Ceea ce s-a întâmplat în Ucraina demonstrează faptul că conducerea politică de la Kremlin în multe cazuri procedează irațional. Desigur că pentru Putin orice achiziție directă, iar, vorbește despre necesitatea restabilirii lumii ruse în hotarele cel puțin a fostului Imperiu Țarist, a fostei Uniuni Sovietice- este un obiectiv- din acest punct de vedere Transnistria se înscrie în acest obiectiv ca și toată Republica Moldova. Însă e una să ai o înțelegere teoretică asupra lucrurilor și cu totul alta este să pui în practică această teorie. Deocamdată repet faptul că Rusia nu are o joncțiune directă teritorială cu zona transnistreană și creează probleme enorme în ceea ce privește înglobarea efectivă a teritoriului Transnistriei în componența Rusiei. De aici și calculele care trebuie să le facă Moscova din acest punct de vedere și asta face acest scenariu mai puțin probabil”, a  mai declarat analistul de la Chișinău

Și expertul comunității WatchDog.md, Valeriu Pașa, admite posibilitatea anexării Transnistriei la Rusia în contextul ,,regimului dictatorial” din Rusia care, de multe ori, ia decizii iraționale, însă la fel de bine poate fi doar un scenariu vehiculat.

,,Trebuie să fim conștienți de caracterul actual al regimului dictatorial din Federația Rusă. Acesta deseor, reacționează irațional și nu putem exclude 100 % orice scenariu. Putin a demonstrat că este gata să meargă la pași aparent sinucigași. Nu are controlul la frontieră acestei regiuni, ceea ce nu este cazul a regiunilor separatiste din Georgia. Atât timp cât armata rusă nu poate ajunge în acest teritoriu este foarte puțin probabil ca el să-și asume riscul acceptării în ghilimele a acestei regiuni în componența Federației Ruse. Nu o să poată apăra în caz de ceva și nu zic neapărat că asta va provoca neapărat un conflict militar, dar gândirea strategică rusească astăzi este dominată de termeni militari. Ei văd riscuri militare oriunde”, a declarat specialistul.  

Posibilă dezinformare

Totuși, Valeriu Pașa accentuează că lansarea acestor informații în spațiul public are un scop de dezinformare și de influențare a opiniei publice. 

,,Tot ceea ce circulă în legătură cu așa-numitul Congres al deputaților de toate nivelurile din regiunea transnistreană seamănă mai mult cu o operațiune de dezinformare sau mai bine spus de influențare a opiniei publice. Cred că este un mix de interpretări exagerate a declarațiilor politicianului din regiunea transnistreană, Ghenadie Ciorba. Atrag atenția că acesta nu a afirmat, precum că ar avea informații concrete că este un scenariu prin care acești deputați urmează să ceară alipirea la Federația Rusă. El doar a făcut o deducție, a presupus și este important să înțelegem acest lucru. În al doilea rând, vedem că acest narativ este activ promovat de tot felul de pagini anonime în Twitter în secțiunile de limbă engleză. În afara de asta, aceleași narative le vedem pe surse anonime venite din Federația Rusă sau aluzii în presa federală rusă”, a mai afirmat expertul.

Nu este o coicindență

Și Anatol Țăranu susține că organizarea Congresului de la Tiraspol cu o zi înainte de discursul liderului de la Kremlin nu este o coincidență, acestea fiind strâns legate între ele. 

,,Ar putea să aibă o asemenea legătură, chiar dacă nu în formula care este anunțată faptul că există acest scenariu realist de declarare a Transnistriei ca parte a Rusiei, dar după toate probabilitățile în cadrul acestui Congres vor fi luate sau vor fi făcute anumite declarații care pot fi folosite de către Putin în sensul misiunii pe care și-o asumă regimul de la Kremlin de a apăra interesele cetățenilor ruși din tot spațiul post-sovietic. Din acest punct de vedere, putem să ne așteptăm la anumite declarații care vor fi articulate în cadrului așa-numit Congres al deputaților de toate nivelurile din Transnistria care să poată servi pentru discursul lui Putin”, a declarat Anatol Țăranu.

Totodată, analistul mai subliniază că Republica Moldova ar fi afectată considerabil în cazul realizării unui scenariu de anexare de către  Vladimir Putin a regiunii proruse Transnistria, pentru că va diviza societatea. Mai precis, ar arăta existența unei divizări teritoriale, dar și a cetățenilor. Pe de o parte ar fi cei cu orientarea pro-rusă, iar de partea cealaltă ar fi cei pro-europeni, inclusiv adepții curentului unionist, care ar putea fi impulsionat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite