Să râdem cu poliţiştii! TOP 10 perle ale angajaţilor de la Comisariatul General de Poliţie şi Ministerul Afacerilor Interne

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţia rutieră din Chişinău. Sursa:Newsmoldova.md
Poliţia rutieră din Chişinău. Sursa:Newsmoldova.md

Limbajul de lemn îi pune de multe ori în dificultate pe oamenii legii. Uneori atât de tare, încât cazurile instrumentate şi făcute publice pe site-ul Comisariatului General de Poliţie şi cel al Ministerului de Interne devin, cu sau fără voia autorilor, tare hazlii.

1. „În momentul reţinerii poliţiştii au depistat la el un pistol traumatic cu care ar fi împuşcat“,  anunţă lucrătorii Comisariatului General de Poliţie despre împuşcăturile de acum două săptămâni din sectorul Botanica al Capitalei. Când e folosit, pistolul, la fel ca orice altă armă de foc, este deosebit de periculos, putând răni sau chiar ucide o ţintă vie. Aşadar expresia „pistol traumatic“ inventată de către poliţişti este un pleonasm tare hazliu.

2.Datele preventive demonstrează că ei ar fi plănuit din timp atacul tâlhăresc“. Pentru lucrătorii Comisariatului General de Poliţie, măsurile preventive cu privire la faptele ilegale ale celor căutaţi sunt aplicate după săvârşirea infracţiunilor sau a contravenţiilor, după caz. Altfel nu ne putem explica de ce datele preliminare au devenit, peste noapte, „date preventive“.

3.Prejudiciul, a fost recuperat în totalitate şi predat părţii vătămate“. Dacă depăşeşti viteza regulamentară pe carosabil, rişti o amendă usturătoare. Ce penalizare merită unii angajaţi de la Interne, pentru că pun virgula între subiect şi predicat?

4.Conduşi la comisariatul de sector, poliţiştii au identificat persoanele, care s-au dovedit a fi originari din raionul Ocniţa, cu vârstele cuprinse între 18 şi 20 ani“, vedem din nou pe site-ul CGP. E clar, da? Poliţiştii au fost conduşi la comisariat pentru faptele tinerilor din Ocniţa, în vreme ce suspecţii reali au scăpat doar cu o verificare a actelor de identitate.

5.Imediat la acest apel au reacţionat promt câteva echipaje ale poliţiei care s-au deplasat la faţa locului“. Spontaneitatea poliţiştilor este fără margini. Ori au reacţionat „imediat“, ori au reacţionat „prompt“? Băieţi, hotărâţi-vă!

6. „Poliţiştii au constatat că la volan se afla un bărbat în vârstă de 39 ani, originar din or. Ialoveni, care părea a fi în stare de ebrietate alcoolică“, vedem, din nou, pe site-ul Comisariatului General de Poliţie. Starea de ebrietate nu poate fi decât alcoolică, aşa că expresia „ebrietate alcoolică“ este, din nou, un veritabil pleonasm.

7. „Figurantul are o vârstă de 49 ani, este dependent de droguri, care a recunoscut că masa vegetală din sacoşă îi aparţine şi că o păstra pentru consum propriu“, ne mai informează lucrătorii CGP despre un caz instrumentat de către ofiţerii Antidrog. În cazul de faţă vedem un dezacord care mai spune câte ceva despre inventivitatea oamenilor legii. Conjuncţia „şi“ ar fi fost, însă, mai nimerită.

8. „Împreună, cei trei au servit băuturi alcoolice, iar între genul masculin s-a iscat un conflict“, apare scris pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne, despre o răfuială petrecută în satul Ştefăneşti, raionul Floreşti, în urma căreia o persoană şi-a pierdut viaţa. În acest caz vocabularul poliţiştilor s-a poticnit iremediabil „între genul masculin“, când se puteau exprima, mai simplu, „între bărbaţi“.

9.Acest grup de persoane după ce a ieşit din instituţie, ultimul a profitat de moment şi a sustras servieta în care se afla notebook-ul, faptă ce nu a fost observată de pătimaş“. Am găsit această perlă tot pe site-ul Comisariatului General de Poliţie, de această dată fiind vorba despre un tânăr care a furat un laptop. Acesta s-a ascuns în grupul lui de prieteni, pentru a nu fi văzut de către victimă. Însă din ştirea CGP, înţelegem că tânărul se orienta între mai multe cercuri de amici, din moment ce… ultimul grup l-a ajutat să sustragă acel laptop.

10. „Forţele de ordine au fost nevoite conform regulamentului de activitate să aplice arma de foc din dotare şi au reuşit imobilizarea unuia dintre atacatori“, se arată pe site-ul CGP. Chiar dacă din punct de vedere grammatical nu-i vreo greşeală, expresia „să aplice arma de foc“ ne duce cu gândul la faptul că poliţiştii i-au lovit pe atacatori cu mânerul armei, fără să-i mai fi somat măcar.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite