Ruşii au lansat misiunea spaţială Bion-M1 cu animale la bord

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Efectele radiaţiei din spaţiu vor fi testate pe şopârle FOTO roskosmos.ru
Efectele radiaţiei din spaţiu vor fi testate pe şopârle FOTO roskosmos.ru

Rusia a lansat unul dintre cele mai abţioase experimente din istoria cerectărilor spaţiale. Aparatul Bion-M1, pentru studii biologice în cosmos, a fost lansat pe 19 aprilie de pe cosmodromul Baikonur, având la bord circa o sută de diferite organisme vii şi seminţe de plante. Acestea se vor afla în spaţiu circa 30 de zile.

Potrivit administraţiei agenţiei spaţiale ruse Roskomos în cadrul proiectului Bion-M1, vor fi efectuate pentru prima dată în istorie experimente asupra unor fiinţe vii nu doar în condiţii de zbor spaţial, ci şi în momente critice precum decolarea s-au aterizarea aparatelor de zbor.

Totodată savanţii ruşi vor testa acţiunea radiaţiilor spaţiale asupra şoarecilor şi şopârlelor, ceea ce este foarte important pentru evaluarea riscului de iradiere în spaţiul interplanetar şi a proprietăţilor de protecţie ale aparatelor spaţiale, a informat Institutul de Probleme Biomedicale al Academiei Ruse de Ştiinţe. În cadrul experimentului vor fi urmărite modificările din structurile genetice, sistemul nervos şi vederea obiectelor biologice.

Complexul de cercetare Bion-M, realizat de Centrul spaţial Progress (Rusia) constă dintr-un aparat de aterizare, un compartiment cu echipamente şi containere cu surse de curent. La bordul lui se află în jur de o sută de diferite organisme vii, seminţe de plante. În timpul zborului de o lună la bordul satelitului se vor efectua experimente biotehnologice.

Aparatura ştiinţifică de la bordul satelitului Bion-M1 s-a conectat şi lucrează în regim normal. „Pasagerii” au primit pentru prima dată după start hrană, a anunţat deja profesorul Evgheni Ilin,  coordonator-adjunct al proiectului, notează Vocea Rusiei.

Republica Moldova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite