Rusia, bântuită de oraşe fantomă
0
Vor apărea oraşe fantomă în Rusia? Problema oraşelor cu o singură industrie moştenită de Rusia încă din Uniunea Sovietică este departe de a fi rezolvată, în ciuda eforturilor pe care autorităţile le întreprind. În condiţiile crizei actuale, este nerealist să asteptăm progrese considerabile în oraşele monoindustriale, iar modernizarea acestor oraşe nu pare o ipoteză plauzibilă şi realistă în acest moment, se arată într-o analiză TASS.
Oraşele monoindustriale sunt comunităţi care există ca urmare a uneia sau a mai multor întreprinderi. Guvernului rus informează că există în prezent 319 de astfel de oraşe în Rusia. Acestea sunt împărţite în mai multe zone de risc. Oraşe cu o singură industrie, care se află într-o situaţie socială şi economică mai complexă fac parte din ceea ce se numeşte zona roşie. Ministrul adjunct pentru Dezvoltarea Economică Alexander Tsibulski a declarat că în prezent comparativ cu anul 2014, numărul de oraşe monoindustriale afectate de criză a crescut în Rusia. Potrivit acestuia, anul trecut 75 de oraşe făceau parte din zona roşie, iar acum numărul lor a ajuns la 94. Societatea rusă de stat Vnesheconombank a înfiinţat un fond financiar(MDF) de aproape 30 de miliarde de ruble anul trecut pentru a ajuta dezvoltarea oraşelor monoindustriale.
Situaţia critică a oraşelor monoindustriale
Fondul de Dezvoltare Mono-Urbană (MDF) alocă resurse financiare pentru lansarea unor proiecte de infrastructură şi de investiţii pentru construirea de case prevăzute cu sisteme de canalizare şi alimentare cu apă, pentru drumuri şi noi facilităţi de energie electrică şi termică, care creează un nou climat economic şi investiţional şi generează noi locuri de muncă. Tsibulski a precizat că doar patru din 94 de oraşe aflate în zona roşie vor beneficia de sprijin financiar din MDF pentru construcţii de infrastructură deoarece aceste municipalităţi se află într-o situaţia dificilă care necesită măsuri imediate. Autorităţile pot ajuta şi alte oraşe oferindu-le posibilitatea de a obţine regimul preferenţial prin care se urmăreşte o dezvoltare economică şi socială pe termen mediu şi lung. Acest mecanism urmăreşte acelaşi scop ca şi fondul alocat şi anume crearea de noi locuri de muncă alternative în oraşele monoindustriale. Problema acestor oraşe din Rusia a ajuns în prim-plan după un incident ce a avut loc în Pikaliovo. Locuitorii din acest oraş aflat în regiunea Leningrad din nord-vestul Rusiei au blocat o autostradă în primăvara anului 2009, în semn de protest după ce întreprinderea din oraşul lor a fost închisă. Situaţia l-a determinat pe Vladimir Putin, prim-ministru pe atunci, să intervină pentru a rezolva problema comunităţii.
Soluţia nu constă doar în bani
De atunci, guvernul rus a început pentru prima dată să abordeze o politică globală de ansamblu faţă de oraşele monoindustriale. Astfel statul a decis să treacă de la alocarea de fonduri de sprijin pentru aceste municipalităţi la subvenţionarea lor. Ministerul Dezvoltării Economice din Rusia nu are planuri pentru eliminarea acestor oraşe până în prezent. Potrivit declaraţiilor lui Tsibulski, modelul de modernizare şi dezvoltare oferit de experţi, care are în vedere furnizarea de locuri de muncă şi relocarea rezidenţilor concomitent cu închiderea treptată a întreprinderilor şi optimizarea economică a comunităţii, este o metodă destul de bună în cazul în care un oraş monoindustrial nu mai are perspective de dezvoltare şi populaţia începe să suporte efectele negative ale economiei din regiune. În acelaşi timp, populaţia este responsabilă la rândul ei pentru evoluţia pozitivă a unui oraş monoindustrial. Chiar dacă eforturile guvernamentale se întreprind este nevoie şi de voinţa oamenilor pentru a moderniza oraşul.
Implicarea comunităţilor locale
Irina Ilinikh, directorul Institutului de Studii Regionale şi Urbanism la Şcoala Superioară, a subliniat că sprijinul activ al statului pentru dezoltarea oraşelor monoindustriale după 2008-2009 nu a produs nici un efect special pe termen lung deoarece nu a fost bine gândit de la început. „Acum, având în vedere actualele efecte ale crizei în economia naţională, problema se va extinde. Problema acestor oraşe nu pot fi rezolvată separat de restructurarea întregul sistem economic. Soluţionarea va fi foarte dificilă. Sprijinul din partea statului, pe de o parte, este necesar, dar, pe de altă parte, demotivează autorităţile locale. Avem nevoie şi de voinţă locală. În această situaţie, ar trebui să se prevadă sprijin pentru oraşe care nu pot trăi doar cu aceşti bani, dar concomitent să se creeze pârghii pentru stimularea creşterii economice. Această creştere depinde în primul rând de populaţie, mai ales dacă există tineri bine educaţi care pot veni cu idei noi ce vor stimula economia mai ales prin inovaţii”, a explicat Ilinikh. Aceasta a mai precizat faptul că este nevoie de timp pentru modernizarea integrală a oraşelor monoindustriale. În opinia sa, resursa financiară este doar una dintre probleme şi doar o condiţie singulară pentru dezvoltarea oraşelor deoarece resursa umană este la fel de importantă pentru implementarea unei schimbări reale.