Rusia acuză Kievul de acțiuni provocatoare în apropierea Transnistriei. Chișinăul denunță falsuri și speculații
0Kremlinul acuză Ucraina că livrează substanțe radioactive prin porturile Ciornomorsk și Odesa care ar putea fi folosite la fabricarea unor „bombe murdare” pentru atacuri sub steag fals asupra unor obiective periculoase din apropiere de Transnistria, o regiune separatistă pro-rusă din estul Republicii Moldova. În replică, Chișinăul denunță falsuri și speculații.
Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, susține că, luna trecută, în porturile Ciornomorsk și Odesa din sudul Ucrainei, au fost livrate containere cu substanțe radioactive din care ar putea fi fabricate „bombe murdare”, acțiuni care trezesc îngrijorarea Kremlinului pentru că au loc în apropierea Transnistriei.
,,Anterior, Ministerul rus al Apărării a atras atenția asupra provocării pregătite de regimul de la Kiev pentru a acuza Forțele Armate ale Federației Ruse că ar fi provocat atacuri asupra obiectelor periculoase din cauza radiațiilor care ar putea cauza scurgerea substanțelor radioactive și contaminarea zonei. Astfel de evenimente, care au loc în imediata apropiere a Transnistriei, în jurul căreia regimul de la Kiev intensifică în mod deliberat tensiunea, nu pot decât să provoace îngrijorare. De asemenea, nu trebuie să uităm că porturile ucrainene menționate participă la „acordul privind cerealele”. Se pune involuntar întrebarea dacă aceste porturi și coridorul umanitar, în general, sunt folosite în alt scop?”, a declarat Zaharova.
De asemenea, purtătoarea de cuvânt a MAE rus a acuzat Ucraina că dorește escaladarea conflictului pentru ca să primească asistență militară și financiară din partea Occidentului.
,,Regimul Zelenski este gata să folosească orice pretext de escaladare a conflictului pentru a primi asistență militară și financiară din partea Occidentului. Îndemnăm organizațiile internaționale relevante să acorde o atenție deosebită acestor informații. Avertizăm regimul de la Kiev și sponsorii săi occidentali că suntem împotriva oricăror acțiuni imprudente care pun în pericol viața și sănătatea miilor de civili”, a spus Zaharova.
Poziția Chișinăului
Autoritățile de la Chișinău infirmă informațiile cu privire la Transnistria, recomandând, din nou, cetățenilor să se informeze numai din surse oficiale.
,,Cu referire la recentele declarații care vizează repetat regiunea transnistreană a țării noastre, nu comentăm falsuri și speculații. Instituțiile statului monitorizează situația și nu confirmă informația difuzată de partea rusă. Facem apel la calm și invităm publicul din țara noastră să urmărească sursele oficiale de informații ale Republicii Moldova”, au transmis reprezentanții Guvernului de la Chișinău.
Recent, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a susținut că situația din Transnistria este îngrijorătoare din cauza unor „provocări din exterior” și că Rusia o urmărește cu atenție.
Liderul separatist transnistrean Vadim Krasnoselski a apreciat la rândul său situația din zonă ca fiind ,,tensionată” pe fundalul panicii și a afirmat că va anunța personal oamenii în cazul apariției pericolelor reale, dar până atunci îi îndeamnă să fie calmi. El a făcut această declarație după ce Ministerul rus al Apărării a susținut că Ucraina pregătește provocări sub steag fals în Transnistria, o acuzație negată de reprezentanții Kievului.
Între timp, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a anulat un decret datând din 2012 care prevedea, printre altele, soluționarea problemei transnistrene respectând integritatea și suveranitatea Republicii Moldova.
Armata rusă menţine în Transnistria un contingent de aproape 2.000 de militari şi controlează depozitul de muniţii de la Cobasna, unde sunt păstrate în jur 20.000 de tone de muniţii.
Republica Moldova a cerut în repetate rânduri retragerea acestui contingent de ocupație. Moscova refuză să facă acest lucru, pretinzând că soldații săi asigură pacea.