Kremlinul, cu ochii pe situația din Transnistria: „Situația este tulbure, este provocată din exterior“. Reacția Tiraspolului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului anunță că Rusia urmărește situația din Transnistria din motiv că este îngrijorătoare și ,,provocată din exterior”. În schimb, așa-zisul lider de la Tiraspol nu vede pericole reale și îndeamnă oamenii să fie calmi.

Purtătotul de cuvânt al Kremlinului, îngrijorat de situația din Transnistria. FOTO: Profimedia
Purtătotul de cuvânt al Kremlinului, îngrijorat de situația din Transnistria. FOTO: Profimedia

Dmitri Peskov, reprezentantul Kremlinului a venit cu acuzații atât la adresa statului ucrainean, cât și a celor europene pe care le-a calificat drept capabile de diverse tipuri de provocări, atunci când a oferit presei ruse un comentariu cu privire la situația din Transnistria, o regiune separatistă pro-rusă din estul Republicii Moldova. 

,,Desigur, situația din Transnistria este obiectul atenției noastre și un motiv de îngrijorare. Situația este tulbure, este provocată din exterior. Știm că atât adversarii noștri ai regimului ucrainean, cel de la Kiev, cât și din țările europene sunt capabili de diverse tipuri de provocări. Știm bine acest lucru și suntem conștienți de acest lucru", a declarat purtătorul de cuvânt. 

Comentariul așa-zisului lider de la Tiraspol

De cealaltă parte, așa-zisul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, afirmă că situația din zonă este ,,tensionată” pe fundalul panicii, menționând că va anunța personal oamenii în cazul apariției pericolelor reale, dar până atunci îi îndeamnă să fie calmi. 

La sfârșitul săptămânii trecute, Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău a calificat drept provocatoare declarația Ministerului de Externe de la Moscova privind existența unor presupuse pericole pentru Transnistria și a reiterat apelul la retragerea trupelor ruse din această regiune separatistă pro-rusă din estul Republicii Moldova.

În ceea ce privește anunțul de vinerea trecută al Ministerului rus de Externe cu privire la o pretinsă concentrare de soldați ucraineni către Transnistria, dar și amenințarea că își va apăra „compatrioții” prin orice mijloace, cei de la Chișinău spun că ,,în acest context considerăm drept provocatoare declarația de astăzi a Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse și reiterăm necesitatea retragerii necondiționate și transparente a forțelor militare ruse și stocurilor de muniții din Cobasna de pe teritoriul Republicii Moldova”.

Rusia a acuzat Ucraina că pregătește provocări sub steag fals la Tiraspol

 Ministerului rus al Apărării a susținut că Ucraina pregătește provocări sub steag fals în Transnistria, o acuzație negată de consilierul prezidențial ucrainean, Mîhailo Podoliak.

Recent, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a anulat un decret datând din 2012 care prevedea, printre altele, soluționarea problemei transnistrene respectând integritatea și suveranitatea Republicii Moldova.

Armata rusă menţine în Transnistria un contingent de aproape 2.000 de militari şi controlează depozitul de muniţii de la Cobasna, unde sunt păstrate în jur 20.000 de tone de muniţii.

Republica Moldova a cerut în repetate rânduri retragerea acestui contingent de ocupație. Moscova refuză să facă acest lucru, pretinzând că soldații săi asigură pacea.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite