România are dreptul prioritar la tricolor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Silviu Tabac a declarat că drapelul Republicii Moldova continuă tradiţia drapelelor sovietice, având proporţia 1:2 şi că, din păcate, nimeni nu s-a gândit să-l modifice până acum FOTO: Arhiva Adevărul
Silviu Tabac a declarat că drapelul Republicii Moldova continuă tradiţia drapelelor sovietice, având proporţia 1:2 şi că, din păcate, nimeni nu s-a gândit să-l modifice până acum FOTO: Arhiva Adevărul

Moldova marchează pe 27 aprilie Ziua Drapelului. Pe lângă interpretările pe care le-au dat oamenii celor trei culori ale drapelului, ele au la bază un eveniment istoric, a declarat pentru Info-Prim Neo vicedirectorul Institutul Patrimoniului Cultural al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Silviu Tabac.

Tricolorul albastru, galben, roşu a fost adoptat în timpul revoluţiei din 1848. Drapelul a fost creat prin imitarea celui francez pentru a arăta faptul că românii sunt un popor latin ca şi francezii şi sunt în popor răsculat, adepţi ai viziunilor republicane, ai unor state republicane. Doar că nuanţa albă a drapelului francez a fost substituită cu galben. Nuanţele drapelul naţional au şi o semnificaţie heraldică: albastru este culoarea aerului şi a cerului, galben e culoarea soarelui, iar roşu - culoarea focului şi a sângelui.

Drapelul Republicii Moldova are culori similare drapelelor de stat ale României, Andorei şi Republicii Ciad. „În cazul României este vorba de acelaşi tricolor naţional etnic, pe care l-au moştenit ambele state. În cazul Ciadului este o întâmplare. La momentul adoptării diferenţa dintre drapelul românesc şi al Ciadului o constituia stema Republicii Socialiste Române. În cazul Andorei culorile ţin de tradiţia heraldică a acestui stat. Între cele trei drapele nu există o confuzie semantică”, a declarat Silviu Tabac.

Vicedirectorul Institutul Patrimoniului Cultural spune că prezenţa stemei pe drapelul Republicii Moldova s-a făcut în mod expres pentru că tricolorul fără stemă este un drapel naţional etnic românesc. „Statul promotor al acestei etnii este România, care are dreptul prioritar la acest drapel. Republica Moldova este un fragment din întreaga romanitate şi este secundară în preluare. Prin aprobarea acestei steme s-a făcut o diferenţiere; avem o rădăcină comună, dar o identitate proprie şi care este mai târzie în timp”, a spus Silviu Tabac.

Între drapelul României şi cel al Republicii Moldova există diferenţe la nuanţele de albastru, precum şi la dimensiune. Drapelul Republicii Moldova are proporţia 1:2, iar cel al României e de 2:3. Majoritatea statelor lumii au dimensiunile drapelelor ca cel al României, chiar şi drapelul UE. Al Republicii Moldova continuă tradiţia drapelelor sovietice şi nimeni nu s-a gândit să-l modifice, spune Silviu Tabac.

Ziua Drapelului a fost instituită de Parlament la 23 aprilie 2010. Tricolorul a fost desemnat oficial drapel de stat pe 27 aprilie 1990 de către deputaţii primului legislativ.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite