Republica Moldova, în căutarea unor surse alternative de gaze naturale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO simbol
FOTO simbol

„Moldova intenţionează să coopereze cu Azerbaidjanul în domeniul livrărilor de gaze naturale”, titrează media azeră un comunicat al ministerului energiei din această ţară, după ce Andrei Spînu, vicepremier şi ministru al infrastructurii şi dezvoltării regionale a participat la cea dea 8-a reuniune ministerială a Consiliului consultativ al Coridorului Sudic de gaze, care a avut loc în Baku, Azerbaidjan, transmite IPN.

Dacă din considerente pandemice şedinţa de anul trecut s-a desfăşurat în format electronic, recenta, pe lângă vicepremierul moldovean, a fost onorată de comisari ai UE, înalţi funcţionari din SUA, Marea Britanie, Turcia, Georgia, Italia, Grecia, Bulgaria, Albania, Croaţia, Ungaria, Muntenegru, România, Serbia, Macedonia de Nord, Bosnia şi Herzegovina, Ucraina şi Turkmenistan în condiţii sanitare corespunzătoare.

În marja reuniunii, Andrei Spînu a avut o întrevedere cu ministrul azer pentru energetică Parviz Shahbazov, care a remarcat că ţara sa dispune de potenţialul necesar pentru a majora exporturile de gaze azere şi pentru a extinde Coridorul Sudic de gaze. Azerbaidjanul este disponibil de a iniţia un dialog la subiect cu părţile interesate, notează sursa. La rândul său, Andrei Spânu l-a informat pe ministrul azer cum stau lucrurile cu livrările de gaze în Moldova, remarcând perspectivele cooperării moldo-azere în această sferă.

Coridorul Sudic de gaze este unul dintre cele mai impunătoare proiecte ale secolului XXI, fiind compus din patru segmente - „Shahdediz Faza-II”, conducta de petrol Caucaz-Sud, conductele de gaze TANAP şi TAP. Reuniunile ministeriale în cadrul Consiliului consultativ al proiectului sunt convocate anual în Azerbaidjan, subliniind rolul ţării în afacere.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite