Rep. Moldova. Suma totală acordată în cadrul programului FMI va creşte până la 815 milioane de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fondul Monetar International FMI FOTO Shutterstock

Fondul Monetar Internaţional a ajuns la un acord la nivel de experţi cu Republica Moldova privind solicitarea de majorare a accesului la finanţare în cadrul programului susţinut prin Mecanismul extins de creditare şi Mecanismul de finanţare extinsă, reiterează un comunicat de presă citat de IPN. După majorare, suma totală acordată în cadrul programului va constitui 815 milioane de dolari SUA.

Autorităţile Republicii Moldova  au solicitat majorarea finanţării cu 267 de milioane de dolari SUA a pentru a face faţă impactului războiului din Ucraina şi majorării preţurilor la resursele energetice şi produsele alimentare pe pieţele internaţionale. În perioada 4-11 aprilie, echipa de experţi a Fondului Monetar Internaţional, condusă de Ruben Atoyan, a purtat discuţii cu autorităţile Republicii Moldova referitor la majorarea accesului la finanţare în cadrul programului susţinut prin Mecanismul extins de creditare şi Mecanismul de finanţare extinsă.

La încheierea misiunii, Ruben Atoyan a declarat că experţii FMI vor recomanda majorarea suportului financiar acordat Republicii Moldova cu 194,6 milioane de DST (circa 267 milioane de dolari SUA), astfel încât suma totală acordată în cadrul programului va constitui 594,3 milioane de DST (circa 815 milioane de dolari SUA).

Asistenţa financiară suplimentară va fi folosită pentru acoperirea necesităţilor urgente de finanţare a balanţei de plăţi survenite în urma şocurilor negative, inclusiv a războiului cu Ucraina şi sancţiunilor internaţionale impuse Federaţiei Ruse şi Belarus, dar şi pentru a cataliza acordarea suportului de către comunitatea internaţională, precizează comunicatul de presă. Acest acord se preconizează a fi aprobat de către Consiliul de directori executivi al FMI, care planifică examinarea solicitării de majorare a finanţării din cadrul programului pentru luna mai curent. Prima debursare în cadrul programului augmentat, în sumă de 108,2 milioane de DST (circa 149 milioane de dolari SUA), va fi efectuată imediat după finalizarea primei evaluări a implementării programului şi va fi alocată pentru suport bugetar.

Războiul din Ucraina a afectat semnificativ economia Republicii Moldova. Pentru anul 2022 FMI prognozează o stagnare economică, însă prognozele au „un nivel înalt de incertitudine”. Derapajele relaţiilor comerciale şi majorarea preţurilor la mărfuri vor duce în 2022 la creşterea deficitului contului curent până la 13,3 la sută din PIB. FMI estimează că în anii 2022-2023 necesităţile urgente de finanţare a balanţei de plăţi survenite în urma şocurilor tot mai mari vor constitui circa 1,7 miliarde de dolari SUA, iar costurile respective vor fi finanţate prin resursele acordate de FMI şi asistenţa acordată de alţi donatori.

Conform prognozei, în anul 2022 deficitul bugetar va creşte până la circa 7,2 la sută din PIB, din cauza reducerii veniturilor şi creşterii cheltuielilor de ordin  umanitar şi pentru suport economic. Deficitul de finanţare urmează a fi acoperit prin mobilizarea finanţării de către FMI şi alţi parteneri, care va complementa resursele de pe pieţele de capital interne. „Deşi anticipăm o creştere a datoriei publice pe termen apropiat, autorităţile intenţionează să menţină nivelul de sustenabilitate a datoriei pe măsura atenuării crizei, păstrând totodată spaţiul bugetar necesar pentru realizarea reformelor ambiţioase în domeniul guvernanţei şi pentru acoperirea cheltuielilor de dezvoltare”, se arată în comunicatul FMI.

Echipa de experţi a FMI salută fermitatea autorităţilor în atingerea obiectivelor de bază ale programului, şi anume fortificarea cadrului de guvernanţă şi cadrului instituţional şi realizarea multaşteptată a obiectivelor de dezvoltare. Agenda ambiţioasă de reforme structurale rămâne crucială pentru crearea condiţiilor necesare pentru creşterea durabilă şi incluzivă pe termen lung, conchid experţii Fondul Monetar Internaţional.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite