Regimul de la Tiraspol instituie stare de urgență în economie pe fondul șantajului energetic al Kremlinului

0
Publicat:

Așa-zisul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselki, a anunțat instituirea stării de urgență în contextul în care regiunea separatistă ar putea rămâne fără gaze rusești din 1 ianuarie 2025, zi în care nu va mai fi valabil contractul privind tranzitul gazelor rusești prin Ucraina, iar Moscova condiționează livrarea acestora către Transnistria, invocând o pretinsă datorie.

Regimul de la Tiraspol a instituit stare de urgență în economie. FOTO: Arhivă
Regimul de la Tiraspol a instituit stare de urgență în economie. FOTO: Arhivă

Decizia privind instituirea stării de urgență în economie a fost luată în cadrul ședinței așa-zisului Consiliu de Securitate de la Tiraspol. 

„Astăzi nu există nicio garanție de 100% nici pentru livrarea gazului, nici pentru absența acestuia. Trebuie să ne pregătim pentru orice evoluție a evenimentelor”, a declarat așa-zisul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. 

Iar pretinsul ministru al Economiei de la Tiraspol, Serghei Obolonic, afirmă că, dacă regiunea separatistă va rămâne fără gaze rusești începând cu data de 1 ianuarie, Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES), care produce energie electrică, va funcționa cu cărbune, dar rezervele acestora sunt limitate. 

„Rezervele de cărbune vor ajunge pentru o perioadă de 50 de zile. Energia electrică va fi produsă pentru asigurarea activităților umanitare, precum și pentru consumul locuitorilor și al organizațiilor bugetare, cu precădere, celor care activează non-stop”, a adăugat Serghei Obolonic.

Chișinăul fără lumină

Drept urmare, MGRES va putea produce energie electrică doar pentru Transnistria, nu și pentru Chișinău, care cumpără în prezent o mare parte din volumul necesar de energie electrică de la Tiraspol.

Autoritățile moldovene admit că regiunea separatistă pro-rusă, Transnistria, nu va mai fi aprovizionată cu gaz rusesc, după ce contractul pentru tranzitul livrărilor prin Ucraina va expira la sfârșitul anului 2024, Moscova solicitând Chișinăului să discute cu Kievul și să-l convingă să prelungească contractul.

,,Noi am discutat si anterior, și înțelegem că decizia ar putea fi luată în ultimul moment. Am informat Kievul că ar fi un scenariu mai simplu, dacă se va păstra tranzitul, dar sunt și rute alternative”, a declarat fostul ministru moldovean al Energiei, Victor Parlicov, la întoarcerea de la Sankt Petersburg, unde a avut o întrevedere cu președintele Gazprom, Alexei Miller. 

Puterea de la Chișinău atrage atenția că Gazprom pune pe seama sa soluționarea problemei privind prelungirea acordului pentru tranzitul de gaze dintre Moscova și Kiev, deși acest acord prevede tranzitul gazelor naturale prin Ucraina către Europa.

,,Discuțiile se poartă între Ucraina și Rusia, pentru că nu este vorba doar despre tranzitul de gaze pentru Transnistria. Este vorba despre tranzitul pentru câteva țări din Uniunea Europeană, care au un mare grad de dependență, cum ar Ungaria, Slovacia, Austria. Și atunci să arunci momeala asta și să spui că moldovenii trebuie să rezolve problema tranzitului gazului pentru toată Europa”, a declarat Igor Grosu, președintele Parlamentului, precum și liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), formațiunea aflată la putere. 

Chișinăul reiterează că contractul cu Gazprom prevede livrări până la granița Republicii Moldova, iar compania rusă susține că este gata să livreze gazul prin rute alternative. Totuși, compania controlată de Kremlin invocă achitarea pretinsei datorii de 709 milioane de dolari, sumă care nu a fost confirmată de auditul realizat de Republica Moldova, dar al cărui rezultat nu este recunoscut de aceasta.

,,Nu este niciun fel de datorie. Lor (n.r.-rușii) nu le place raportul de audit”, a mai declarat Igor Grosu. 

În prezent, Chișinăul, adică malul drept al Nistrului, folosește gaze naturale din surse europene, dar oferă întreaga cantitate de gaze rusești regiunii separatiste pro-ruse, cunoscută și sub denumirea de malul stâng al Nistrului, care nu le plătește, dar vinde Chișinăului energie electrică la un preț relativ scăzut, produsă de Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, în schimbul gazelor de la Gazprom.

,,Transnistria trebuie să înceapă a plăti”, a adăugat liderul PAS. 

Scopul Moscovei 

Moscova vrea să crească prețurile, cu precădere pentru resursele energetice din Republica Moldova, condiționând și evitând să spună dacă va livra gaze către regiunea separatistă Transnistria, începând cu anul viitor. Criza va favoriza partidele pro-ruse, care ar putea ajunge la guvernare, iar ulterior să suspende aderarea Chișinăului la UE, după modelul georgian, potrivit experților consultați de ,,Adevărul”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite