Chișinăul afirmă că amenințările energetice sunt parte a strategiei Moscovei privind deturnarea parcursului european
0Președintele Parlamentului moldovean, Igor Grosu, afirmă că amenințările asupra securității energetice fac parte din strategia Moscovei de a deturna parcursul european al Chișinăului, în contextul în care Gazprom condiționează livrarea de gaze către Transnistria, începând cu anul viitor.
Igor Grosu, președintele Parlamentului și liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), a făcut aceste afirmații la Washington, unde participă la forumul privind viitorul euroatlantic al Republicii Moldova, organizat de Institutul Hudson din Statele Unite ale Americii.
,,Am vorbit despre provocările cu care se confruntă Republica Moldova în parcursul său european, inclusiv războiul hibrid din partea Rusiei, ingerințele politice și amenințările asupra securității energetice a țării. Ceea ce se întâmplă acum în domeniul energetic este, de asemenea, parte a strategiei Rusiei. Clar că aceasta este legat de viitoarele noastre alegeri parlamentare. Rusia, prin escroci și oligarhi – încă speră că vor putea aduce înapoi instabilitatea și haosul în Moldova”, a declarat speakerul Igor Grosu.
Oficialul moldovean a subliniat că vor fi întreprinse acțiunile necesare pentru ca Republica Moldova să devină membră a Uniunii Europene în următorii șase ani.
,,De aceea, vom continua să curățim justiția și vom depune eforturile necesare pentru a transforma și pregăti Republica Moldova de aderarea în Uniunea Europeană în 2030. I-am îndemnat pe cei prezenți să acționăm unit, rapid și foarte hotărât, altfel Rusia va folosi modul nostru democratic de a face lucrurile împotriva noastră”, a punctat președintele Legislativului de la Chișinău.
Transnistria fără gaze, iar Chișinăul fără lumină
Autoritățile moldovene admit că regiunea separatistă prorusă Transnistria nu va mai fi aprovizionată cu gaz rusesc, după ce contractul pentru tranzitul livrărilor prin Ucraina va expira pe 1 ianuarie 2025. Moscova a solicitat Chișinăului să discute cu Kievul și să-l convingă să prelungească acest contract, deși el prevede tranzitul gazelor naturale către Europa.
,,Noi am discutat si anterior, și înțelegem că decizia ar putea fi luată în ultimul moment. Am informat Kievul că ar fi un scenariu mai simplu, dacă se va păstra tranzitul, dar sunt și rute alternative”, a declarat Victor Parlicov, ministrul Energiei, la întoarcerea de la Sankt-Petersburg, unde a avut o întrevedere cu președintele Gazprom, Alexei Miller.
În același timp, compania rusă susține că este gata să livreze gazul prin rute alternative, precum cea din Turcia. Însă invocă pretinsa datorie de 709 milioane de dolari, care nu a fost confirmată în urma unui audit realizat de Republica Moldova, dar care nu este recunoscut de compania rusă.
Chișinăul reiterează că contractul cu Gazprom prevede livrări până la granița Republicii Moldova, însă compania rusă evită să spună deocamdată dacă își va onora obligațiile contractuale. Prin urmare, autoritățile se pregătește pentru scenarii în care regiunea separatistă pro-rusă Transnistria fie va rămâne fără gaz rusesc, fie va primi cantități insuficiente de gaz.
Catastrofă umanitară
Vicepremierul moldovean Oleg Serebrian a avertizat că întreruperea livrărilor de gaze în regiunea separatistă Transnistria ar cauza o catastrofă umanitară.
Din decembrie 2022, malul drept al Nistrului nu mai folosește gaz rusesc, aprovizionându-se din sursele europene, iar întreaga cantitate de gaz rusesc este livrată regiunii separatiste Transnistria, adică malului stâng al Nistrului, în schimbul achiziției de energie electrică.