Referendumuri în Ucraina: Republica Moldova nu recunoaște rezultatele prezentate de Rusia

0
0

Republica Moldova condamnă ferm așa-numitele referendumuri în Ucraina, organizate de Federația Rusă în regiunile ocupate din Herson, Zaporojie, Donețk și Lugansk, considerând că sunt ilegale.

Vot în cadrul referendumului de alipire a unor regiuni din Ucraina de Rusia
Republica Moldova consideră că referendumurile din Ucraina sunt ilegale. Foto: Profimedia

În opinia autorităților din Republica Moldova, aceste referendumuri au fost desfășurate ilegal și reprezintă o încălcare flagrantă a principiilor fundamentale ale dreptului internațional.

,,Aceste pseudo-plebiscite constituie un pretext fals pentru anexarea cu forța a unor teritorii suverane ale Ucrainei”, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău, Daniel Vodă.

Republica Moldova condamnă organizarea plebiscitelor ilegale și nu recunoaște rezultatele acestora.

,,Astfel, țara noastră nu recunoaște rezultatele acestor acțiuni ilegale și își reiterează sprijinul consecvent pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în granițele sale recunoscute internațional”, a mai notat reprezentantul MAEIE.

Nu doar țara vecină are această poziție cu privire la acțiunile celor de la Kremlin în zonele ocupate din Ucraina. Anterior, Uniunea Europeană a condamnat cu fermitate planurile Rusiei, privind desfășurarea acestor plebiscite. Șeful UE pentru politică externă, Josep Borell, a declarat că rezultatele voturilor nu vor fi recunoscute.

Iar președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a calificat votul drept ,,un pretext fals pentru a încerca să anexeze părți ale Ucrainei prin forță”.

,, Referendumurile” pentru aderarea la Rusia au avut loc în perioada 23-27 septembrie. Acestea au urmat scenariul anexării acum opt ani a Peninsulei Crimeea din aceeași țară.

Moscova revendică un vot masiv pentru anexare, de peste 90%, dar nu există îndoieli că rezultatele fuseseră decise cu mult înainte de organizarea acestui vot ilegal și contrar normelor internaționale.

La fel ca în cazul Crimeei, autoritățile ruse au anunțat un vot masiv pentru „da” Rusiei, trecând de peste 90% în Donețk și Zaporojie, chiar până la aproape 99% în Lugansk, și atingând aproape 90% în Herson. În cazul Crimeei, autoritățile ruse au pretins că 97% din alegători au ales să adere la Rusia.

Însă rezultatele anunțate de Moscova contrastează cu sondajele efectuate pe tema dacă Rusia și Ucraina ar trebui să fie o singură țară. Un sondaj efectuat în exclusivitate de CNN cu câteva zile înainte de invadarea Ucrainei arată că aproape unul din cinci locuitori din sudul și estul Ucrainei, considerate cele mai proruse zone, și-ar fi dorit să trăiască în Rusia, procentajele fiind de 18% în Est și de 16% în Sud.

Republica Moldova


Ultimele știri
Cele mai citite