Referendumul privind aderarea Republicii Moldova la UE: Ce arată rezultatele preliminare
043,72 % dintre moldoveni au votat „DA” și alți 56,28 % au optat pentru „NU” în cadrul referendumului privind aderarea Republicii Moldova la UE, arată datele preliminare prezentate de CEC după procesarea voturilor a peste 500 de mii de alegători.
UPDATE: După ce au fost procesate peste 949.095 dintre voturile moldovenilor, rezultatele arată că peste 44.85 % și-au dat votul pentru aderarea Republicii Moldova UE, în timp ce 55.14 % au fost contra acestui lucru.
Știrea inițială
Rezultatele au fost afișate după ce au fost procesate voturile a peste 500 de mii de cetățeni moldoveni. Dar site-ul Comisiei Electorale Centrale (CEC), prin intermediul căruia sunt afișate în timp real cifrele cu privire la procesele de vot, funcționează cu întreruperi în jurul orei 23:00, indicând periodic faptul că temporar este blocat.
Conform cifrelor Comisiei Electorale Centrale, 1. 478. 958 de moldoveni au participat la referendumul privind aderarea țării la UE, adică 49,81 % dintre cei cu drept de vot.
În timpul referendumului, moldovenii au răspuns cu „Da” sau „Nu” la întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.
Scopul plebiscitului este declararea prin Constituție a faptului că integrarea în UE este obiectivul strategic al țării, iar identitatea poporului moldovean este europeană.
La plebiscit au fost înregistrați 15 participanți, adică 14 formațiuni și un bloc electoral format din trei partide. Doar două sunt împotriva aderării la Uniunea Europeană.
Două scrutine
Pentru ca rezultatele ambelor scrutine, adică alegeri prezidențiale și plebiscit să fie validate trebuie să participe o treime din electoratul moldovean, lucru care s-a și întâmplat. Conform cifrelor Registrului de Stat al Alegătorilor, pe listele electorale din Republica Moldova sunt înscrise puțin peste 3,3 milioane de cetățeni.
Dacă favoritul primului tur nu acumulează 50 %+1 dintre voturi, urmează să fie desfășurat cel de-al tur al alegerilor prezidențiale. În timp ce șansele ca președintele moldovean să fie ales din al doilea tur sunt mari, scopurile Kremlinului sunt ca Maia Sandu să nu ajungă din nou la conducerea țării, iar referendumul, în timpul căruia cel puțin 550.000 de alegători trebuie să susțină aderarea țării la UE, să fie compromis, dar și să se pregătească de alegerile parlamentare de anul viitor, Federația Rusă condusă de Putin reușind astfel să readucă Chișinăul în sfera sa de influență și să-l îndepărteze de Occident.