Alegeri prezidențialele în Rep. Moldova. Rezultatele preliminare prevăd o confruntare în turul doi între Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maia Sandu, candidata PAS care aspira la un nou mandat prezidențial, are cele mai multe voturi, ea înregistrând peste 33 % dintre sufragii și fiind urmată de Alexandr Stoianoglo, candidatul socialiștilor, cu o cifră de peste 29 %, conform rezultatelor preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală.

Pe primul loc este Maia Sandu, potrivit rezultatelor preliminare. FOTO: Facebook
Pe primul loc este Maia Sandu, potrivit rezultatelor preliminare. FOTO: Facebook

UPDATE: După procesarea a peste 874.614 de voturi, candidata PAS, Maia Sandu are 36.55 % dintre voturi, candidatul socialiștilor, Alexandru Stoianoglo - 29.94 %, iar liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi- 14.17 %. Pe următoarele trei locuri sunt foșta bașcană a Găgăuziei, Irina Vlah, fostul procuror Victoria Furtună, susținut de Blocul Victorie al oligarhului fugar Ilan Șor și ex- premierul din timpul guvernării comuniste, Vasile Tarlev.

Știrea inițială:

Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo sunt urmați de Renato Usatîi, Irina Vlah și Victoria Furtună, cei trei având peste 15 %, 6 % și, respectiv, 5 % dintre voturile moldovenilor.

Potrivit rezultatelor preliminare, peste două săptămâni urmează să aibă loc turul II al scrutinului prezidențial. Dar cifrele prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC) sunt în proces de actualizare. 

Date despre cele două scrutine

Potrivit datelor CEC, până la ora 21:00, 1.546.757 de alegători au votat, ceea ce reprezintă 51,4 % dintre moldovenii cu dreptul de vot. Dar procesul de vot continuă în unele secții de votare din afara țării, precum cele din capitala Rusiei, Capitala României sau orașul italian Brescia, programul fiind prelungit din cauza cozilor imense de oameni dornici să participe la cele două scrutine. 

Iar 1. 478. 958 de moldoveni au participat și la referendumul privind aderarea țării la UE, adică 49,81 %.

Cel mai activ s-a votat în raionul Dondușeni din nordul țării, cu o prezență de vot de 50,9 %, dar și în localitatea Taraclia din Găgăuzia, unde a fost înregistrată o rată de 49,4 %.

La polul opus sunt raioanele Nisporeni și Hîncești din centrul statului vecin, acestea având 39,6 % și, respectiv, 39,3 %. 

Cei mai activi alegători au fost cei care au între 36-45 de ani, fiind vorba de 19%, dar și moldovenii cu vârsta între 56-65 ani, cu o prezență de peste 19%, mai arată datele autorității electorale moldovene.

Până în prezent, Republica Moldova a fost condusă de șase președinți, Maia Sandu fiind prima femeie care a ocupat funcția supremă în stat, iar după acest tur de alegeri, electoratul va decide dacă țara va fi condusă tot de Maia Sandu sau cel de-al șaptelea președinte după desprinderea de fosta URSS, în anul 1991.

Dacă favoritul primului tur nu acumulează 50 %+1 dintre voturi, urmează să fie desfășurat cel de-al tur al alegerilor prezidențiale. În timp ce șansele ca președintele moldovean să fie ales din al doilea tur sunt mari, scopurile Kremlinului sunt ca Maia Sandu să nu ajungă din nou la conducerea țării, iar referendumul, în timpul căruia cel puțin 550.000 de alegători trebuie să susțină aderarea țării la UE, să fie compromis, dar și să se pregătească de alegerile parlamentare de anul viitor, Federația Rusă condusă de Putin reușind astfel să readucă Chișinăul în sfera sa de influență și să-l îndepărteze de Occident.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite