Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso: „Nu e timpul să celebrăm, ci să suflecăm mânecile“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jose Manuel Barroso şi Iurie Leancă bat palma după semnarea câtorva acorduri de finanţare FOTO: Tudor Iovu
Jose Manuel Barroso şi Iurie Leancă bat palma după semnarea câtorva acorduri de finanţare FOTO: Tudor Iovu

Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a revenit la Chişinău, după un an şi jumătate, şi a vorbit despre noile relaţii ale Moldovei cu UE odată cu semnarea Acordului de Asociere, la 27 iunie

José Manuel Barroso a semnat cu şeful Guvernului Iurie Leancă patru acorduri de finanţare în valoare totală de 50 de milioane de euro. Astfel, europenii ne vor oferi 21 de milioane de euro pentru implementarea planului de acţiuni pentru liberalizarea regimului de vize, 14 milioane de euro pentru dezvoltarea regiunilor rurale, dar şi bani pentru sprijinirea sectorului energetic. „Documentele semnate şi finanţările care vor urma sunt parte a actului de cooperare. Acestea nu sunt doar promisiuni politice, ci vor deveni realitate“, a dat asigurări preşedintele Comisiei Europene după întrevederea cu premierul, precizând că din 2005 până acum UE ne-a oferit susţinere de peste 560 de milioane de euro, iar pentru anul 2014 sunt prevăzute alte 131 de milioane.

„NU VOM FACE NICIUN PAS ÎNAPOI“

Pe parcursul zilei de ieri, înaltul oficial european a avut întrevederi cu prim-ministrul Iurie Leancă, preşedintele Parlamentului Igor Corman şi şeful statului Nicolae Timofti, care i-au mulţumit pentru susţinerea acordată de-a lungul anilor şi i-au dat asigurări că ţara noastră nu va renunţa la parcursul european.

„Astăzi Moldova e mai transparentă decât acum cinci ani, statul este mult mai deschis faţă de business, reglementările sunt mult mai simple. Semnarea Acordului de Asociere este o oportunitate majoră, e cel mai ambiţios proiect de dezvoltare pentru ţara noastră. Schimbarea are mulţi duşmani, dar nu vom renunţa“, a afirmat Leancă. Asta chiar dacă „ne aşteaptă un an dificil, o competiţie între diferite viziuni despre viitorul acestei ţări, între integrarea europeană şi alte proiecte, între forţe care optează pentru mobilizare şi cele care vor să readucă ţara în stagnare, într-un trecut autoritar şi izolat“, a adăugat şeful Guvernului.

PARAFAT PESTE O LUNĂ

La rândul său, preşedintele Parlamentului Igor Corman a dat asigurări că există voinţă pentru adoptarea, până la finele lunii curente, a legilor care ţin de reforma justiţiei, inclusiv a Procuraturii, finanţarea partidelor politice şi asigurarea stabilităţii sectorului financiar-bancar. „Scopul nostru este de a face din procesul de integrare europeană un proiect naţional“, a subliniat şeful Legislativului, reiterând determinarea autorităţilor de a ratifica Acordul de Asociere în Parlament până la sfârşitul lunii iulie.

BENEFICII PENTRU ANTREPRENORI

Însoţit de înalţi oficiali europeni, managerii de top de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Banca Europeană pentru Investiţii, José Manuel Barroso a participat la Conferinţa Investiţională Republica Moldova-UE, care a încheiat cel mai important eveniment investiţional din ultimii ani, Moldova Business Week. Barroso le-a vorbit antreprenorilor moldoveni şi oamenilor de afaceri din străinătate despre beneficiile implementării Acordului de Asociere şi a celui de Liber Schimb, eliminarea taxelor de import şi export, produse de înaltă calitate la preţuri mai mici, creşterea exporturilor în UE, oportunitatea de a deschide afaceri direct pe teritoriul UE, toate fiind „cea mai bună cale de a garanta o ţară integră, democrată, modernă şi prosperă“.

José Manuel Barosso a anunţat că Uniunea Europeană a decis crearea unui instrument financiar special menit să faciliteze implementarea Acordului de Liber Schimb, prin oferirea de granturi şi credite întreprinderilor mici şi mijlocii.

„ISTORIA DE SUCCES NU SE SFÂRŞEŞTE LA 27 IUNIE 2014“

Şeful Executivului european a îndemnat agenţii economici din stânga Nistrului să studieze mai aprofundat oportunităţile pe care acum le ignoră sau le trec cu vederea, iar Federaţia Rusă „să nu întreprindă măsuri punitive înainte de semnarea şi implementarea documentelor. Un asemenea comportament nu are justificare nici economică şi nici juridică, pentru că Acordul de Asociere este perfect compatibil cu cel privind Zona de Comerţ Liber în cadrul CSI“.

Barroso nu a ezitat să accentueze că mai avem mult de lucru. „Corupţia trebuie eliminată, sistemul legislativ trebuie să fie independent, guvernarea trebuie să fie eficientă şi responsabilă, domeniul afacerilor trebuie să respecte principiile de guvernare, transparenţa sectorului bancar fiind la fel de importantă. Dacă viteza reformelor scade, atunci şi rezultatele prevederilor Acordului vor rămâne doar scrise pe hârtie“, ne-a avertizat preşedintele Comisiei Europene. „Acest acord promovează relaţiile cu UE la un alt nivel. Nu e timpul să celebrăm, ci să suflecăm mânecile pentru a continua angajamentul luat. Istoria de succes nu se sfârşeşte aici, ea necesită continuare“, a încheiat Barroso.

Voronin, cu jalba-n proţap

Barroso s-a întâlnit şi cu liderii partidelor politice, inclusiv cu liderul PCRM Vladimir Voronin, care i-a înmânat oficialului european o scrisoare. Fostul preşedinte explică în demers de ce Acordul de Asociere la UE nu contribuie la dezvoltarea şi modernizarea ţării, iar Acordul de Liber Schimb ar fi chiar un pericol pentru economia ţării. Voronin susţine că Acordul de Asociere a „divizat societatea moldovenească“, că „procesul de elaborare a proiectului şi pregătirea acestuia pentru parafare s-a desfăşurat într-un mod netransparent“, că documentul „nu contribuie la dezvoltarea şi modernizarea reală a Moldovei“, iar un şir de prevederi ale acestuia sunt „categoric inacceptabile“.

Trecerea producătorilor locali la economia modernă

Producătorii locali spun că deschiderea pieţii europene ne va aduce doar beneficii şi Moldova are potenţial în acest sens. „În ultimii 10 ani ne dezvoltăm intensiv, apar tehnologii şi întreprinderi noi, se înlocuiesc livezile vechi, comerţul trece din pieţele neorganizate din aer liber în supermarkete şi intrăm pe piaţa vestică a consumatorului pretenţios. Spre deosebire de Acordul de Liber Schimb cu CSI, după care nu a urmat niciun program de susţinere şi dezvoltare a infrastructurii, acordurile cu UE deschid oportunităţi majore pentru sectorul fructelor, cu suport financiar şi expertiză“, consideră Iurie Fală, director al Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe.

Fructele şi mierea se bucură de succes

Totodată, specialiştii constată că agricultorii trebuie să îmbunătăţească calitatea produselor şi ambalajul. „Potenţialii cumpărători din UE spun că gustul fructelor şi legumelor este natural, fără gusturi străine şi cu aspect acceptabil, dar, pentru că am dus mulţi ani marfa în Est, nu am lucrat la ambalaj şi nu s-a investit în infrastructura sortării, trebuie să ne detaşăm de metodele vechi. Nu mai putem sorta cu mâinile, iar pentru un salt calitativ avem nevoie de investiţii serioase“, adaugă Lilian Cipciriuc, specialist în cadrul Proiectului Competitivitatea Agricolă şi Dezvoltarea Întreprinderilor (ACED). Dintre cele mai căutate produse pe pieţe străine, el a enumerat merele, nucile, fructele uscate şi mierea, care se bucură de succes până şi în Dubai.
Investitorii străini spun că autorităţile trebuie să perfecţioneze cadrul legal.

„Lucrez în domeniul energiei regenerabile unde abia are loc adaptarea legislaţiei, iar fără o lege clară niciodată nu va exista vizibilitate şi interes pentru noi investiţii“, afirmă francezul Jeremy Besnier, reprezentant al companiei Solartech Energy.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite