Răsfăţuri cu miere şi lumânări calde picurate pe piele la competiţia mondială de masaj şi spa din Chişinău
0
Terapii într-un decor rustic şi răsfăţuri cu miere, unt de carpen sau lumânări din aloe vera şi nucă de cocos picurate direct pe piele au fost câteva dintre „numerele“ prezentate la campionat.
Fete suple îmbrăcate în halate se plimbau de colo-colo, terapeuţi care făceau exerciţii de încălzire pe holuri şi o sală cu opt mese de masaj la care erau „lucrate“ muşchi cu muşchi câteva modele. Unii specialişti lucrau lent, iar alţii masau în paşi de dans. S-a întâmplat ieri, la a doua ediţie a Campionatului internaţional de masaj clasic şi spa-masaj. „Sunt 36 de concurenţi, dintre care unul a venit din Italia. Juriul e format dintr-un expert moldovean, doi din Lituania, doi din Rusia, unul din Italia şi unul din Israel“, a precizat Roza Antipov, preşedinta Asociaţiei Maseurilor şi a Terapeuţilor din Moldova.
Pielea de oaie - element de decor
Emil Sârbu, un chişinăuian de 25 de ani, este maseur de numai câteva luni. Ne spune că a început să facă astfel de terapii ajutat de prietena lui, cosmeticiană, împreună cu care vrea să deschidă un salon de wellness.
„Dacă începi şedinţa cu calm, pacientul se relaxează repede. În masajul clasic lucrăm de jos în sus, spre partea cervicală şi trebuie să menţinem permanent contactul cu pacientul“, ne-a destăinuit Emil.
Apoi ne-a prezentat programul de spa pe care l-a pus în practică în acest concurs. „Am pregătit un masaj lent şi profund pentru spate şi picioare, într-un ambient rustic, în care modelul stă pe o piele de oaie. Ajută la relaxarea muşchilor, îmbunătăţeşte circulaţia şi măreşte amplitudinea mişcărilor articulare“, a mai spus maseurul.
O terapeută îşi face ultimele pregătiri pentru un număr aparte. „Am pregătit un masaj spa mai puţin întâlnit în Moldova, cu lumânări din unt de carpen, aloe şi unt de cocos, pe care le topesc şi le picur pe corp. Relaxarea modelului e totală“, ne-a povestit Lina Spiniuc, o moldoveancă stabilită în Italia, care a venit pentru patru zile la Chişinău special pentru concurs.
Vrea să-şi deschidă un salon în Italia
Are 38 de ani şi a decis să facă masaj după ce a absolvit Literele la Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca, iar apoi a lucrat timp de şapte ani ca ospătar în Italia. Acum este în ultimul an la Institutul „Enrico Fermi“ din Perugia. „Învăţ tehnicile profesioniste de masaj de vreo şase ani. După ce termin institutul voi obţine titlul de «maestro di terapia» care-mi va permite să-mi deschid un salon în peninsulă“, a explicat terapeuta.
Chiar dacă această competiţie nu s-a lăsat cu premii importante, laureaţii vor culege roade în viitor. „Un maseur câştigă în Moldova până la 500 de euro. După un concurs de felul acesta poate ajunge şi la un salariu de 1.000 de euro, la care se adaugă burse de studii, produse cosmetice profesioniste şi abonamente la sălile de fitness de la sponsori“, a declarat Aliona Catana, câştigătoarea de anul trecut a acestei competiţii şi, totodată, campioana en-titre a Ucrainei la masaj clasic, terapeutic şi sportiv.
Secretul unui tonus bun
Potrivit specialiştilor, pentru a ne menţine în formă bună, e necesar să mergem la masaj de câteva ori pe an. „Două sesiuni a câte zece şedinţe în fiecare an sunt necesare pentru a avea un tonus bun“, ne-a spus Aliona Catana. „Beneficiezi de un masaj de calitate atunci când totul decurge armonios. Din clipa în care te întinzi pe masă, terapeutul trebuie să facă astfel încât să nu sesizezi când se mişcă în jurul tău, când te dă cu ulei aromatic sau schimbă procedurile“, a menţionat şi Antonio Cerrone, unul dintre membrii juriului.