MARŞUL GAY DIN CHIŞINĂU Homosexualii au fost blestemaţi de preoţi, dar susţinuţi de diplomaţi GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reprezentanţi ai minorităţilor sexuale, dar şi diplomaţi străini au mers câţiva paşi pe strada Alexei Mateevici. Foto: Dumitru Goncear
Reprezentanţi ai minorităţilor sexuale, dar şi diplomaţi străini au mers câţiva paşi pe strada Alexei Mateevici. Foto: Dumitru Goncear

Zeci de reprezentanţi ai minorităţii sexuale s-au întrunit ieri în centrul Capitalei, îndemnându-i pe moldoveni să fie mai toleranţi. La câteva zile distanţă, alţi manifestanţi conduşi de mai-marii Bisericii au condamnat acţiunea homosexualilor şi au cerut autorităţilor să anuleze legea antidiscriminare. Toate mitingurile au fost supravegheate de sute de poliţişti pentru ca cele două tabere să nu se încaiere.

Cu steaguri colorate şi portavoce, reprezentanţii minorităţilor sexuale din Moldova au manifestat în zona Ambasadei SUA îndemnând moldovenii să fie mai toleranţi. Chiar dacă hotărârea Judecătoriei sectorului Centru prevedea că reprezentanţii LGBT (lesbiene, gay, bisexuali şi transsexuali) aveau voie să se întrunească la Teatrul Verde din parcul Valea Morilor, grupul s-a adunat la Ambasada SUA şi a reuşit să meargă doar câţiva metri.

„Am înaintat doar puţin, deoarece am fost anunţaţi că în parc se aflau mai multe persoane care consideră că au mai multe drepturi decât noi“, a explicat avocata Doina Străisteanu.

Deşi au mărşăluit mai puţin de 10 minute, organizatorii spun că evenimentul le-a reuşit. „Pentru noi este important să ne întrunim şi să reuşim să comunicăm tot ce avem societăţii. Am vrut să facem un marş şi l-am făcut“, a declarat Angela Frolova, reprezentanta Gender Doc-M.

Susţinuţi de ambasadori

Acţiunea a fost susţinută de diplomaţi străini şi supravegheată de sute de poliţişti. „E un eveniment foarte important pentru că aşa pot spune cine sunt. În Suedia, de exemplu, am lucrat asupra respectării drepturilor LGBT şi astăzi avem o societate mult mai tolerată decât acum 20 de ani. Parada din Stockholm adună 500.000 de oameni, printre care sunt şi reprezentanţi ai Bisericii, ofiţeri, pompieri, politicieni etc.“, a declarat Ingrid Tersman, ambasadoarea Suediei în Republica Moldova.

„Homosexualitatea este inacceptabilă, respingătoare şi reprezintă o ameninţare gravă la securitatea demografică a naţiunii“ - ÎPS Vladimir, mitropolitul Moldovei

Îmbrăcat lejer, şi şeful misiunii SUA în Moldova li s-a alăturat manifestanţilor. „Noi credem că drepturile LGBT sunt drepturile omului, iar drepturile omului sunt drepturile LGBT şi vrem să vedem ca acestea să fie respectate în Moldova precum sunt în America“, spune William Moser, ambasadorul american în Republica Moldova. Ulterior, grupul a fost vizitat şi de Comisarul european pentru Extindere şi Politica de Vecinătate, Štefan Füle, care s-a aflat la Chişinău timp de două zile.

„Am venit cu un mesaj de respect, nu doar din partea instituţiei pe care o repezint, ci şi din partea mea. Toleranţa este una dintre cele mai importante valori ale unei societăţi pentru a fi unită, mai ales în acest moment dificil pentru Republica Moldova. Totodată, este vorba de angajamentul vizavi de valorile europene. Acestea trebuie respectate nu doar pe hârtie“, a menţionat oficialul european.

Poliţia: riscă amendă

Deşi i-au monitorizat pe tot parcursul marşului, oamenii legii spun că manifestanţii n-ar fi respectat întocmai hotărârea instanţei. „Judecătoria a emis decizia pentru ca manifestaţia să aibă loc la Teatrul Verde, persoanele s-au adunat la Ambasada SUA. Suntem obligaţi să documentăm aceste acţiuni. Instanţa va constata dacă s-a respectat decizia sau nu. Ar putea risca amendă de la 600 la 3.000 de lei“, a explicat Adrian Jovmir, ofiţerul de presă al Comisariatului General de Poliţie Chişinău. Participanţii au anunţat că îl vor da în judecată pe primarul Capitalei, Dorin Chirtoacă, pentru că le-a interzis să mărşăluiască în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Vor anularea legii antidiscriminare

În tot acest timp, în scuarul Catedralei, sute de credincioşi s-au rugat pentru „apărarea familiei şi a valorilor creştine“, vădit deranjaţi de acţiunile minorităţilor sexuale. „Homosexualitatea este inacceptabilă, respingătoare şi reprezintă o ameninţare gravă la securitatea demografică a naţiunii. Intenţia comunităţii LGBT vine ca o insultă la adresa cetăţenilor ortodocşi şi duce la o dictatură a minorităţii asupra majorităţii“, a declarat Mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove Vladimir.

„Sunt drepturile unui grup minoritar. Este important să spunem nu categoric intoleranţei şi obscurantismului religios“ - Arcadie Barbăroşie, director executiv al IPP

Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova a semnat şi o declaraţie prin care cere autorităţilor să anuleze legea antidiscriminare. „Dacă legea nu va fi anulată în termen de o lună, Biserica Ortodoxă va protesta activ împotriva acţiunilor ce contravin principiilor creştine“, a adăugat Vladâca.

„Nu avem nevoie de o astfel de Europă“

La fel de revoltaţi erau şi credincioşii care au participat la slujbă. „Să le dea Dumnezeu minte pentru că asta nu e sănătos. Astfel de lucruri nu se arată deschis şi cred că nu e normal“ spune Raisa Verebcean, pensionară din Chişinău. „Suntem o naţiune normală şi sănătoasă. Nu avem nevoie de aceste minorităţi. Dacă integrarea în UE constă în parade gay, noi nu avem nevoie de ea“, adaugă Andrei Spiricev, iniţiatorul mişcării „Alegerea Moldovei“.

Solicitarea a fost încurajată şi de tineri. „Suntem împotriva promovării căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex. Este amoral. Nu am nevoie de o astfel de Europă“, comentează Nina, elevă la un liceu din Capitală. După ce s-au rugat în scuar, credincioşii au pornit în coloană spre monumentul lui Ştefan cel Mare, unde au înmânat declaraţia reprezentanţilor Parlamentului şi Guvernului. Totodată, un exemplar al declaraţiei va ajunge astăzi la Preşedinţie.

Lege votată cu scandal

Legea cu privire la asigurarea egalităţii a fost votată de Parlament în luna mai 2012 şi este una dintre condiţiile Uniunii Europene pentru liberalizarea regimului de vize. Adoptarea proiectului a pus pe jar comunitatea creştinilor ortodocşi, care au organizat mai multe proteste încercând să convingă conducerea ţării că legea antidiscriminare, denumirea iniţială, ameninţă unitatea poporului şi a valorile creştine. Votarea legii în Parlament a fost precedată de câteva întâlniri ale liderilor AIE cu Înalt Prea Sfinţitul Vladimir. Deşi oficialii europeni insistă pe promovarea toleranţei, Biserica condamnă în continuare acţiunile homosexualilor.

„Moldova are angajamente pe care trebuie să le respecte, iar libertatea de exprimare şi de întrunire sunt printre acestea“ - Ulvi Akhundlu, şef al Oficiului Consiliului Europei la Chişinău

Căsătoriile între persoane de acelaşi sex, permise în 14 ţări

OLANDA: după ce a creat în 1998 un parteneriat pentru homosexuali, Olanda a fost primul stat care a permis, în aprilie 2001, căsătoria civilă a cuplurilor de acelaşi sex.

BELGIA: căsătoriile între homosexuali sunt autorizate începând din iunie 2003.

SPANIA: căsătoria homosexuală a fost legalizată în iulie 2005. 

CANADA: legea privind căsătoria cuplurilor de homosexuali a intrat în vigoare în iulie 2005.

AFRICA DE SUD: în noiembrie 2006, Africa de Sud a devenit primul stat african ce a legalizat uniunea între două persoane de acelaşi sex.

NORVEGIA: o lege din ianuarie 2009 implementează egalitatea între homosexuali şi heterosexuali. Un parteneriat civil exista din 1993.

SUEDIA: permite începând din mai 2009 cuplurilor homosexuale să se căsătoarească civil sau religios. Începând din 1995, acestea sunt autorizate să îşi unească destinele printr-un „parteneriat“.

PORTUGALIA: o lege din iunie 2010 a modificat definiţia căsătoriei, suprimând referirea la „sex diferit“.

ISLANDA: legea care legalizează căsătoriile între homosexuali a intrat în vigoare în iunie 2010. Începând din 1996, uniunile gay erau recunoscute, însă nu erau numite căsătorii.

ARGENTINA: la 15 iulie 2010, Argentina a devenit primul stat care a autorizat căsătoria homosexuală în America Latină.

DANEMARCA: prima ţară din lume care a autorizat uniunile civile între persoane de acelaşi sex, în 1989, Danemarca a autorizat în iunie 2012 cuplurile de homosexuali să se căsătorească la Biserica Luterană de stat. 

Uruguay, Noua Zeelandă (în aprilie 2013), Brazilia (mai 2013) au autorizat căsătoria între persoane de acelaşi sex. Alte două ţări autorizează căsătoria gay parţial pe teritoriului lor, şi anume Mexic, în capitala federală Mexico, şi SUA.  Germania, Finlanda, Cehia, Elveţia, Columbia şi Irlanda recunosc uniunile civile.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite