Raportor al Comisiei de la Veneţia: „Partidul Comuniştilor nu reprezintă un pericol  pentru democraţie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Voronin, liderul PCRM, a fost preşedintele Republicii Moldova timp de opt ani. Foto: Tudor Iovu
Vladimir Voronin, liderul PCRM, a fost preşedintele Republicii Moldova timp de opt ani. Foto: Tudor Iovu

Christoph Grabenwarter, raportor al Comisiei de la Veneţia, a declarat pentru Radio Europa Liberă că legea care interzice simbolul secerii şi a ciocanului în scopuri politice „suferă mai multe deficienţe“. Declaraţia a fost făcută după ce membrii Comisiei de la Veneţia  au constatat că legea contravine Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului.

„Legea din Moldova care interzice mijloace de propagandă a regimurilor totalitare suferă mai multe deficienţe, din punctul nostru de vedere. Interzicerea unor simboluri care aparţin unui singur partid, nu este acceptabilă. Opinia mai multor membri ai Comisiei, dar şi a Curţii Europene a Drepturilor Omului a fost că dacă acestă interzicere se referă la un anume partid dintr-o ţară democratică, acest lucru nu este permis să se întâmple. Mai ales atunci când vorbim de alegeri, candidaţilor trebuie să li se acorde posibilitatea să se identifice cu simbolurile partidului din partea căruia candidează“, explică Christoph Grabenwarter, pentru Europa Liberă.

„În legea moldovenească există interdicţia propagandei regimurilor şi ideologiei totalitare. Aici există o îngrădire a libertăţii de exprimare. De aceea solicităm ca acest pasaj să fie descris mai exact pentru că «ideologie totalitară» este un termen prea vag. Nu în ultimul rând, faptul că există chiar o amendă pentru afişarea acestor simboluri, reprezintă din nou o îngrădire a libertăţii de exprimare“, adaugă Christoph Grabenwarter.

Raportorul mai spune că membrii Comisiei de la Veneţia au analizat situaţia din mai multe state: Republica Cehă, Polonia, Letonia, Ungaria şi chiar state vestice, precum este Austria.

„În aceste ţări există prevederi ale dreptului penal cu privire la interzicerea simbolurilor naziste. Simbolurile partidelor comuniste pot fi însă folosite. Trebuie sa precizăm că interzicerea unor simboluri politice este permisă de Convenţia pentru apărarea Drepturilor Omului doar atunci când aceste simboluri promovează partide care reprezintă un pericol pentru democraţie. Nu este cazul în Moldova. Partidul Comuniştilor a guvernat ţara şi sub acest regim. Moldova a devenit membru al Consiliului Europei în 1995, iar din 1997 membru al Convenţiei pentru Drepturile Omului. De aceea considerăm că PCRM nu reprezintă un real pericol în acest moment pentru democraţie, pentru pluralismul politic. Nu credem ca acest partid ar dori să încerce instaurarea dictaturii“, declară Christoph Grabenwarter.

La 1 octombrie 2012 au intrat în vigoare modificările  prin care a fost interzisă utilizarea de către partidele politice a simbolurilor regimului totalitar comunist (secera şi ciocanul etc.), precum şi propaganda ideologiilor totalitare. Amendamentul la Legea partidelor politice prevede amenzi de până la 3.000 de lei pentru persoane fizice şi până la 10.000 de lei pentru persoane juridice dacă nu se conformează acestor prevederi.

Proiectul în cauză, dar şi o hotărâre care se referă la condamnarea crimelor regimului totalitar comunist au fost votate de către deputaţii AIE 2 pe 12 iulie anul trecut. Ulterior, comuniştii au contestat modificările la Curtea Constituţională. După o solicitare repetată depusă din partea PCRM, Înalta Curte a expediat un demers Comisiei de la Veneţia, cerându-i opinia.


Comisia de la Veneţia: interzicerea simbolurilor comuniste pe teritoriul Republicii Moldova este o încălcare a dreptului la exprimare

Dezbatere cu secere şi ciocane la talpa ţării

Republica Moldova


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri