Raiderii pot vinde liber acţiunile celei mai mari bănci din Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raiderii au obţinut venituri de milioane de lei sub formă de dividende de la Agroindbank FOTO Adevărul
Raiderii au obţinut venituri de milioane de lei sub formă de dividende de la Agroindbank FOTO Adevărul

Olandezii care în anul 2013 au fost deposedaţi de 4,99% din acţiunile Moldova-Agroindbank critică autorităţile pentru că au permis tranzacţionarea activelor lor

A trecut un an de la atacul de tip raider la Moldova-Agroindbank (MAIB), dar mulţi dintre acţionarii păgubiţi încă nu şi-au recuperat activele preluate fraudulos, cel mai des în baza copiilor xerox la documente. Este şi cazul firmei CG Venture BV din Olanda, care în aprilie 2013 a fost deposedată prin intermediul instanţelor moldoveneşti de 4,99% din acţiunile deţinute la MAIB. Ulterior, pachetul a fost divizat şi vândut către două companii, dar, pe 18 octombrie 2013, operaţiunile cu aceste acţiuni au fost blocate, la cererea proprietarului legal.

„Deciziile instanţelor prin care am fost deposedaţi de acţiuni sunt ilegale, le-am contestat şi sunt acum pe rol. Din păcate, pe 25 aprilie 2014, Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF) a emis o nouă ordonanţă prin care a deblocat un pachet din cele două. Astfel, există riscul ca acesta să fie vândut unei terţe părţi şi să nu mai poată fi întors proprietarului legal, chiar dacă va obţine câştig în procesele din Republica Moldova“, se arată într-un comunicat difuzat de reprezentantul în ţara noastră a firmei CG Venture BV.

De asemenea, reprezentantul companiei olandeze avertizează potenţialii cumpărători că va contesta în instanţele locale şi internaţionale eventualele tranzacţii cu acţiunile MAIB ce îi aparţin.

CNPF dă vina pe instanţe

De cealaltă parte, CNPF îşi argumentează decizia prin verdictul Curţii de Apel din Chişinău din 10 februarie 2014, care a respins recursul CG Venture BV împotriva încheierii Judecătoriei sectorului Râşcani din 7 mai 2013.  Ultima a refuzat să anuleze ordonanţa unui judecător din Chişinău, care, pe 10 aprilie 2013, a dispus încasarea de la firma olandeză a unei pretinse datorii de trei milioane de euro în favoarea companiei Savilux-Impex, fondate de un cetăţean ucrainean.

Victor Burac, avocatul firmei CG Venture BV, a refuzat să ofere alte detalii despre acest caz.

Anterior, Jordan Erzen, preşedintele companiei, a declarat că „ilegalităţile la care s-a recurs pentru preluarea pachetului de acţiuni ar putea avea consecinţe periculoase pentru MAIB şi pentru Republica Moldova, în ansamblu“.
Totodată el a făcut apel către autorităţile moldoveneşti să ia toate măsurile pentru ca acest pachet de acţiuni să fie returnat proprietarului legal.

Recent, fosta şefă de la Agroindbank s-a arătat îngrijorată de faptul că circa 40% din acţionari ar acţiona concertat şi a cerut măsuri urgente pentru a proteja instituţia de un eventual atac de tip raider.

„Într-o bună zi, ne putem trezi că deţinem acţiuni doar pe hârtie“, a avertizat Natalia Vrabie, adăugând că deciziile managementului băncii ar fi influenţate de cei mai noi acţionari.

Au acţionat împreună

În ianuarie-mai 2013, şapte companii înregistrate în Cipru, Letonia şi Marea Britanie au dobândit, prin diverse metode, în total circa 30% din capitalul celei mai mari bănci din Moldova. Una dintre urmări a fost demiterea Nataliei Vrabie din funcţia de preşedinte al MAIB. Banca Naţională a investigat tranzacţiile şi a constatat că o parte din noii acţionari au acţionat concertat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite