Radarul de supraveghere aeriană francez, cumpărat de Moldova, a ajuns la Chișinău. Ministrul Apărării: Este vital

0
Publicat:

La Chișinău a ajuns radarul Ground Master 200, cu o rază de acţiune de 250 de kilometri, acesta fiind vital pentru consolidarea capacităților din domeniul apărării antiaeriene ale Republicii Moldova, în contextul actual de securitate, potrivit ministrului Apărării, Anatolie Nosatîi.

La Chișinău a ajuns un sistem de supraveghere aeriană.FOTO: Army.md
La Chișinău a ajuns un sistem de supraveghere aeriană.FOTO: Army.md

Sistemul de supraveghere aeriană a ajuns pe cale aeriană, acesta fiind cumpărat din banii bugetului de apărare al Republicii Moldova. 

Ministrul Apărării de la Chișinău, Anatolie Nosatîi, afirmă că acesta este unul așteptat și necesar.  „În contextul actual de securitate, siguranța cetățenilor noștri este o prioritate. Ultimele incidente de încălcare a spațiului aerian al țării noastre au readus în vizorul autorităților necesitatea stringentă de consolidare a capacităților de apărare ale Republicii Moldova. Acest sistem, care va asigura monitorizarea întregului spațiu aerian al țării, va completa seria de măsuri întreprinse în scopul dotării, la standarde internaționale, a Armatei Naționale. În acest sens, exprim gratitudine conducerii țării pentru atenția acordată domeniului de apărare, dar și partenerilor noștri externi, printre care Republica Franceză, pentru susținerea oferită în realizarea acestui deziderat”, a conchis ministrul, menționând că ,,achiziționarea sistemului de supraveghere aeriană vine în contextul consolidării capacităților de apărare ale țării noastre și modernizării Armatei Naționale”.

În luna septembrie, Anatolie Nosatîi a făcut anunțul despre achiziționarea radarului Ground Master 200 în timpul unei conferințe de presă susținută cu omologul său francez, Sébastien Lecornu, aflat în vizită la Chișinău.

,,Achiziția acestui radar este importantă pentru că este vorba despre un radar pe care-l folosim chiar și noi, și este radar pe care-l putem găsi în multe țări europene și NATO”, a afirmat ministrul Forțelor Armate ale Franței, Sébastien Lecornu. 

În data de 25 septembrie, fragmente de rachetă au fost găsite în regiunea separatistă Transnistria, dar nu se știe sursa lor, caz înregistrat după ce armata rusă a lansat un atac masiv asupra regiunii Odesa din Ucraina, aceasta fiind în imediata apropiere de regiunea transnistreană.

De la începutul războiului din Ucraina și până acum, mai multe bucăți de rachetă, unele conținând cantități mari de explozibil au căzut pe teritoriul țării vecine. Ba mai mult, rachetele rusești îndreptate spre Ucraina au survolat ilegal spațiul țării vecine.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite