Proiect revoluţionar al italienilor în Moldova care ar ieftini esenţial căldura. „Ar putea fi o alternativă pentru CET-uri”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup de companii din Italia şi-a manifestat interesul în realizarea unor parteneriate public-private prin care ar putea fi construite mai multe centrale termice de cogenerare pe bază de biomasă.

Potrivit buletinului electronic „Energie şi Biomasă”, iniţiativa companiilor italiene a fost premiată în cadrul evenimentului „Moldova Eco-Energetică” care a avut loc recent. Astfel, oamenii de afaceri din Italia îşi doresc crearea unor parteneriate public-private pentru construirea mai multor centrale termice care vor funcţiona pe bază de biomasă.  

Experţii în domeniul energetic susţin că aceste centrale ar putea fi o alternativă pentru CET-urile existente, care sunt depăşite tehnologic şi oferă un randament foarte scăzut. „Propunerea noastră este să proiectăm şi să montăm instalaţii de cogenerare prin ardere, care ar folosi paie, resturi de la floarea-soarelui şi de la porumb, crengi, deşeuri din sectorul vitivinicol, deşeuri de la prelucrarea fructelor sâmburoase, deşeuri lemnoase, etc. Instalarea unor astfel de centrale termice ar contribui la sporirea independenţei energetice a Republicii Moldova, precum şi stabilizarea tarifelor la energie electrică şi termică. De asemenea, ar putea fi create localităţi şi întreprinderi autonome energetic. Prin potenţialii clienţi noi vedem administraţiile locale, raionale, săteşti şi întreprinderile de prelucrare în sectorul agro-alimentar”, a declarat Dorin Cibotaru, reprezentantul grupului de companii italiene LE2C în Moldova.

Companiile italiene activează în domeniul producerii energiei termice şi electrice din biomasă prin ardere.

Republica Moldova şi-a estimat potenţialul teoretic de cogenerare, în baza consumului de energie termică utilă, la 6.222 MWth şi, respectiv, 4.636 MWel capacităţi de producere a energiei electrice, ceea ce ar reduce esenţial dependenţa de gazele ruseşti.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite