Probleme majore în reţeaua naţională de telefonie a Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Importul şi utilizarea telefoanelor fără fir necertificate şi neconforme cerinţelor reglementărilor tehnice în vigoare perturbează reţelele de radiocomunicaţii mobile, anunţă Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI)

Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor (MTIC) şi Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) atenţionează populaţia că utilizarea telefoanelor fără fir necertificate şi neconforme cerinţelor reglementărilor tehnice în vigoare este interzisă şi se sancţionează cu amenţi de până la 10.000 de lei.

"Utilizarea acestor telefoane afectează funcţionarea normală a reţelelor publice de telefonie mobilă şi calitatea serviciilor prestate de către operatorii reţelelor respective. Perturbaţiile în cauză apar în urma utilizării de către cetăţenii Republicii Moldova a unor radiotelefoane în standardul DECT 6.0, interzis spre utilizare în Europa. Standardul DECT permis în Europa prevede utilizarea benzii de frecvenţe 1880-1900 MHz, pe când standardul DECT 6.0 în America de Nord prevede utilizarea frecvenţelor în banda de frecvenţe 1920-1930 MHz. Astfel, aparatele în standardul DECT 6.0, care emit semnal radio în aceeaşi bandă de frecvenţe în care funcţionează reţelele publice de telefonie mobilă de generaţia a treia (3G) din Republica Moldova, perturbează funcţionarea normală a acestor reţele“, se spune într-un comunicat al ANRCETI.

Potrivit Agenţiei telefoanele respective sunt aduse în ţara noastră, în special, din ţările Americii de Nord, unde sunt admise şi se utilizează regulamentar frecvenţele menţionate mai sus.

"În Republica Moldova, ca şi în alte ţări din Europa, banda de frecvenţe 1920-1930 MHz, conform Tabelului Naţional de Atribuire a Benzilor de Frecvenţe, este alocată serviciului radiocomunicaţii electronice mobile 3G, respectiv comercializarea şi utilizarea echipamentelor în standardul DECT 6.0 este interzisă. În acest context, MTIC şi ANRCETI notează că, în ultimele două luni, a crescut considerabil numărul de cauze contravenţionale pornite pe fapte care constau în producerea perturbaţiilor prejudiciabile în reţelele 3G. În urma verificării sesizărilor parvenite de la MTIC şi operatorii reţelelor de telefonie mobilă privind perturbaţiile în aceste reţele, specialiştii ANRCETI au constatat încălcările respective şi au încheiat în privinţa unor persoane fizice şapte procese verbale privind contravenţiile prevăzute la art. 251 al Codului contravenţional. Conform prevederilor acestui articol, producerea perturbaţiilor prejudiciabile pentru radiorecepţie se sancţionează cu amenzi de la 20 la 70 de unităţi convenţionale (u. c.) aplicate persoanelor fizice (400 -1400 lei), şi cu amenzi de la 40 la 200 u. c. aplicate persoanelor juridice (800 - 4000 lei), iar împiedicarea funcţionării echipamentelor şi liniilor de telecomunicaţii se sancţionează cu amenzi de până la 500 u. c. (10 000 lei)“, precizează autoritatea de reglementare.

Toate cele şapte procese verbale încheiate de către ANRCETI au fost remise judecătoriei din sectorul Centru, din Chişinău, trei dintre ele se află deja pe rol, iar asupra unui proces verbal instanţa a pronunţat o hotărâre, prin care contravenientului i-a  fost aplicată o sancţiune în formă de amendă.

MTIC şi ANRCETI recomandă consumatorilor de servicii de comunicaţii electronice să nu procure şi să nu utilizeze radiotelefoane necertificate şi neconforme cerinţelor reglementărilor tehnice în vigoare. Consumatorii pot obţine informaţii suplimentare pe marginea acestei probleme la linia telefonică „verde” a ANRCETI 080080080 (apel gratuit) şi la telefonul: 022 735394 (MTIC-CNFR). 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite