ANRCETI: Venitul mediu per utilizator la Orange Moldova este de două ori mai mare decât la Moldcell şi Moldtelecom

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numărul utilizatorilor de servicii de telefonie mobilă a crescut cu8,6%
Numărul utilizatorilor de servicii de telefonie mobilă a crescut cu8,6%

În anul 2013 numărul de utilizatori şi traficul în reţelele mobile din Republica Moldova a crescut cu 8,6% li respectiv cu 11%. Concurenţa acerbă a dus însă la o creştere neînsemnată a veniturilor obţinute de furnizori din vânzarea serviciilor de telefonie mobilă faţă de anul 2012, cu 0,2% până la 3,49 miliarde de lei.

Potrivit unui raport al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), veniturile Moldtelecom au crescut cu circa 8,7% şi au constituit 132,6 milioane de lei, iar cele ale Moldcell cu 1,1% şi au alcătuit 890,7 milioane de lei. Veniturile  companiei Orange Moldova au scăzut cu 0,5% şi au însumat 2,46 miliarde de lei. Totodată, venitul mediu lunar per utilizator (ARPU) s-a diminuat  cu 11,6% şi a alcătuit 68,2 lei.

Orange Moldova a înregistrat un ARPU de 85,2 lei, Moldcell de 48 lei şi Moldtelecom de doar 36,4 de lei, potrivit ANRCETI. În 2013 traficul de voce în reţelele mobile a crescut cu 11% faţă de anul precedent şi a depăşit cifra de 5,6 miliarde de minute.
Traficul mediu lunar per utilizator al telefoniei mobile s-a ridicat la trei ore şi 20 de minute.

Potrivit datelor prezentate ANRCETI de către cei trei furnizori ai serviciilor de telefonie mobilă, numărul utilizatorilor acestor servicii s-a majorat în anul trecut cu 8,6 la sută faţă de 2012 şi a depăşit cifra de 4,4 milioane, iar rata de penetrare s-a ridicat la 124,5%. Astfel la o sută de locuitori ai Republicii Moldova revin, în medie, peste 124 de cartele SIM procurate de la furnizorii de telefonie mobilă, ceea ce înseamnă că o parte din utilizatori deţin câte două sau mai multe cartele.

Nouă din zece utilizatori sunt persoane fizice, iar celelalte persoane juridice. La sfâîrşitul anului 2013, numărul utilizatorilor activi ai acestui tip de telefonie era de circa 3,7 milioane, iar cel al utilizatorilor pasivi (care n-au consumat şi n-au achitat în ultimele trei luni nici un serviciu de telefonie mobilă) de 733.900.

Numărul clienţilor noi conectaţi la reţeaua proprie a Orange Moldova a crescut cu 11,7%, a companiei Moldcell cu 2,9%, iar al Moldtelecom, care oferă servicii de telefonie mobilă sub marca comercială Unite, cu 14,%.

Creşterea uşoară a veniturilor pe acest segment de piaţă nu a schimbat poziţiile de piaţă deţinute în ultimii doi ani de către cei trei furnizori de telefonie mobilă. Conform situaţiei din 31 decembrie 2013, cea mai mare cotă de piaţă, în funcţie de cifra de afaceri – de circa 70,7% – era deţinută de Orange Moldova. Moldcell şi Moldtelecom deţineau cote de piaţă estimate la 25,5% şi, respectiv, circa 3,8%.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite