Preţul la zahăr pe piaţa internă a rămas neschimbat de anul trecut, potrivit Uniunii Producătorilor de Zahăr din Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Uniunii Producătorilor de Zahăr din Moldova (UPZM) au prezentat argumentele pentru care preţul la zahăr a rămas identic cu cel din 2013, chiar dacă în Ucraina a crescut cu 66%.

Către începutul lunii iunie, preţul pentru zahăr în Republica Moldova a atins nivelul regional, fapt care permite revenirea la un nivel funcţional normal al producţiei de zahăr. În urma unei situaţii provocate de un producător, în primul trimestru al anului, prin suprasaturarea pieţei cu „zahăr-barter”, ceilalţi producători au suportat pierderi considerabile.

Aceştia au fost nevoiţi să-şi vândă zahărul la preţuri foarte mici, pentru a-şi finanţa partenerii agricoli în scopul procurării de seminţe, combustibil, îngrăşăminte şi mijloace de protecţie a plantelor înainte de semănat. Situaţia a fost înrăutăţită de scăderea cursului monedei naţionale şi de creşterea preţurilor la combustibil. La finele semănatului, când producătorii de zahăr şi-au îndeplinit obligaţiunile faţă de partenerii agricoli, preţul pentru zahăr a revenit la nivelul normal.

Creşterea preţului pentru zahăr din ultimele trei luni a atins în unele ţări din regiune 30%, în timp ce în Moldova această creştere nu a depăşit 10%, fluctuaţie temporară care este înregistrată an de an. Preţul mediu de vânzare din depozitele producătorilor de zahăr ai Republicii Moldova este de 11,25 lei pentru un kg, în timp ce în Rusia ajunge la 12,6 lei, iar în Kazahstan e de 13,5 lei pentru un kg.

În Ucraina, de la începutul anului preţurile pentru zahăr au crescut cu 33,1%, iar în decurs de un an (mai 2013-mai 2014) acesta s-a mărit cu 66%. Comparativ, în Moldova preţurile de producţie au rămas la nivelul anului trecut, motiv pentru care reprezentanţii UPZM consideră că mărirea preţului pentru zahăr în Moldova cu 30% e o dezinformare.

Preţurile la zahăr în Republica Moldova se formează în condiţii de piaţă. Totodată, randamentul industriei zahărului este limitat de preţul ridicat al sfeclei de zahăr şi al resurselor energetice, pe de o parte, iar pe de alta de preţurile regionale pentru zahăr. În condiţiile acordurilor existente de liber schimb şi , mai ales, avînd în vedere contrabanda la graniţa moldo-ucraineană, producătorii de zahăr nu pot ridica preţul pentru a-şi spori rentabilitatea. Cifra de afaceri în sectorul producţiei de zahăr e de peste 1,5 miliarde de lei, iar annual, Moldova exportă aproximativ 30.000 de tone de zahăr în România, Cipru, Bulgaria, Ţările Baltice şi în Uniunea Vamală.

În prezent, pe piaţa moldovenească a zahărului activează trei companii:  Sudzucker Moldova SA (fabrici în Drochia şi Făleşti, cu 39% din cota totală a capacităţii de producere a ramurii), Magt-Vest SRL (cu fabrici în Glodeni şi Donduşeni, 32%) şi Moldova-Zahar SRL (fabrică în Cupcini, 29%).

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite