Președintele Parlamentului moldovean, la Summitul Platformei Crimeea de la Kiev: Crimeea este Ucraina
0Președintele Parlamentului moldovean, Igor Grosu, a reiterat că Crimeea, peninsula anexată în 2014 de Rusia, este a Ucrainei, subliniind că ,,pacea Ucrainei este pacea Moldovei și a Uniunii Europene”. Declarația a fost făcută în timpul celui de-al 4-lea Summit al Platformei Crimeea.
La Kiev, președintele Parlamentului moldovean, Igor Grosu, a participat alături de șefi de state și de guverne din alte țări la inaugurarea unui memorial dedicat genocidului stalinist împotriva tătarilor din Crimeea.
,,Acum 80 de ani, toată populația de tătari din peninsulă a fost urcată în vagoane pentru animale și deportată în Asia Centrală. Din păcate și în anul 2024, poporul tătar din Crimeea continuă să se confrunte cu persecuții politice și cu presiuni pe motive etnice, în cadrul ocupației temporare de către Rusia a teritoriului Republicii Autonome Crimeea”, a notat, pe pagina sa de Facebook, Igor Grosu.
Tot la Kiev, demnitarul moldovean a reiterat poziția țării sale față de peninsula Crimeea, care a fost anexată acum zece ani de Federația Rusă, afirmând că „rămâne constantă: Crimeea este Ucraina. Pacea Ucrainei este pacea Moldovei și a Uniunii Europene.
Solicitarea Turciei
Iar liderul de la Ankara, Recep Tayyip Erdoğan, a menționat că peninsula Crimeea ar trebui să fie returnată Ucrainei, accentuând că restabilirea Crimeei la Ucraina este conformă cu standardele legale internaționale și menționând durerea de lungă durată experimentată de tătarii din Crimeea, a căror suferință a persistat timp de opt decenii.
,,Anexarea Crimeii, împotriva căreia Turcia s-a pronunţat de la început şi pe care nu a recunoscut-o niciodată, a adâncit şi mai mult durerea populaţiei turcofone din peninsulă, tătarii din Crimeea. Sprijinul nostru pentru integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei este de neclintit. Returnarea Crimeii Ucrainei este o obligaţie în temeiul dreptului internaţional”, a afirmat președintele Turciei într-un mesaj video la cel de-al patrulea summit.
De asemenea, președintele Erdogan a subliniat că Turcia nu a recunoscut niciodată anexarea Crimeei, care a exacerbat suferința poporului din regiune, subliniind dreptul tătarilor din Crimeea de a trăi „liber, în siguranță și în pace în propria lor patrie”.
În încheierea discursului său, Erdoğan a transmis că : „Dorința noastră sinceră este ca războiul să se încheie cu o pace justă și durabilă bazată pe integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei”.
Tătarii etnici din Crimeea s-au confruntat cu persecuții de la preluarea peninsulei de către Rusia în 2014, o situație pe care Turcia o denunță. Turcia, Statele Unite și Adunarea Generală a ONU consideră anexarea ca fiind ilegală.
Temele abordate la summit
În timpul Summitului Platforma Crimeea sunt abordate subiecte care vizează situația actuală de securitate din Ucraina, evenimentul având scopul de a consolida eforturile comunității internaționale pentru restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei, de a atrage atenția asupra situației din Ucraina și asupra încălcărilor dreptului internațional de către Federația Rusă. De asemenea, în marja evenimentului sunt discutate modalități juridice, economice, politice și umanitare de a readuce Crimeea sub controlul Ucrainei.
Primul Summit al Platformei Crimeea a avut loc în anul 2021, cu participarea delegațiilor din 43 de țări, precum și a conducerii Consiliului European, a Comisiei Europene, a Consiliului Europei și a NATO