Președinta R. Moldova anunță deblocarea CSM-ului după votul în Parlament

0
Publicat:

Legislativul de la Chișinău a numit trei membri noi ai Consiliul Superior al Magistraturii din rândul non-judecătorilor și care au trecut cu brio evaluarea de integritate, acțiuni care au deblocat instituția nefuncțională de mai mult timp, potrivit liderei de la Chișinău.

Parlamentul a numit noi membri CSM. FOTO: Multimedia.parlament.md
Parlamentul a numit noi membri CSM. FOTO: Multimedia.parlament.md

,,Astăzi, Parlamentul a numit în funcție membrii noi, non-judecători ai Consiliului Superior al Magistraturii din rândul persoanelor care au trecut evaluarea de integritate. De azi, CSM poate lua decizii cu privire la activitatea magistraților și instanțelor, depășind blocajul de până acum”, a declarat Maia Sandu, menționând că de acum încolo Guvernul și Parlamentul vor lua măsurile necesare pentru crearea Curții Anticorupție, instituție specializată în examinarea dosarelor de corupție mare. 

Maia Sandu: Vom continua reforma justiției 

Tot președinta a menționat că noul CSM, Ministerul Justiției și Institutul Național al Justiției vor activa împreună pentru pregătirea și aducerea în sistem a altor magistrați, iar reforma justiției va continua. 

,,O justiție corectă și independentă este o precondiție pentru dezvoltarea economiei și consolidarea statului nostru, și o condiție esențială în parcursul nostru european. Fără o justiție funcțională și corectă nu putem avea economie dezvoltată sau drepturi garantate de stat, de aceea vom continua schimbările inițiate în sectorul justiției în pofida dificultăților întâmpinate și a rezistenței opuse de unele persoane din acest sector”, a punctat președinta. 

Vot în Parlament după ședința CSS

Noii membri ai CSM votați de parlamentari sunt Tatiana Ciaglic, Ion Guzun și Alexandru Postica, numiți pe un mandat de șase ani.

Candidaturile lor au fost propuse după desfășurarea concursului pentru selectarea candidaților la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii. 

Potrivit legii, instituția este compusă din 12 membri, între care șase nu fac parte din rândul judecătorilor și sunt numiți de Legislativ, cu votul a trei cincimi dintre deputați.

În data de 17 martie, președinta Republicii Moldova a convocat ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS), după ce participanții Adunării Generale a Judecătorilor (AGJ) au decis întreruperea ei până la sfârșitul lunii aprilie, invocând faptul că până atunci Curtea Supremă de Justiție (CSJ) va examina contestațiile celor care nu au promovat evaluarea de integritate, adică a Comisiei „Pre-Vetting” și care aspirau să devină membri CSM. Hotărârea AGJ a fost criticată dur de Maia Sandu. 

,,Justiția a fost sechestrată de interesul personal al unor judecători care au lăsat criminali în libertate, care au permis ca Laundromatul, furtul miliardului să rămână nepedepsite sau au invalidat alegeri democratice”, a menționat ea atunci. 

În opinia ministrului Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, întrunirea a reprezentat o șansă de deblocare a situației precare din justiție, lucru care, însă nu este dorit. 

 ,,Cu regret, prin amânarea alegerilor membrilor CSM, înțeleg, că se dorește, dimpotrivă, perpetuarea situației grave din justiție. Reieșind din majoritatea opiniilor expuse de judecători, înțeleg, că interesul public mai puțin a contat și, că nu se dorește crearea unui CSM cu care să fie un nou început pentru rezolvarea problemelor din justiție, (numirea în funcție a judecătorilor, soluționarea mai rapidă a cazurilor, luarea deciziilor importante de administrare în sistemul judecătoresc). Astfel, se putea valorifica oportunitatea de a fi parte a reformei justiției și, mai ales, de a restabili imaginea sistemului judecătoresc”, a scris aceasta pe internet. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite