Precizările Preşedinţiei după ce Maia Sandu a respins cererea de graţiere a mamei cu 5 copii, condamnată la 8 ani de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu
Maia Sandu

Preşedinţia a oferit mai multe explicaţii vineri, 12 noiembrie, după ce preşedintele Maia Sandu a fost acuzată de avocatul Iulian Rusanovschi că „a respins cererea de graţiere a mamei cu 5 copii, condamnată la 8 ani de închisoare pentru că nu a restituit un împrumut de 8.000 de euro”.

Potrivit unui comunicat de presă al Preşedinţiei, Comisia pentru problemele graţierii persoanelor condamnate are rolul de a examina dacă dosarele propuse Preşedintelui Republicii Moldova pentru graţiere întrunesc condiţiile impuse de lege pentru recomandarea graţierii.

„Este vorba de următoarele condiţii: personalitatea condamnatului, comportamentul, starea civilă, atitudinea lui faţă de cele săvârşite, partea executată a pedepsei, informaţiile privind repararea prejudiciilor materiale, părerile administraţiei instituţiei penitenciare.

În cazul persoanelor condamnate pentru sustragerea de bunuri sau pentru alte infracţiuni prin care au fost cauzate prejudicii materiale, la cererea de graţiere obligatoriu trebuie anexată informaţia privind repararea prejudiciului cauzat.

Pe data de 11 octombrie, Comisia s-a întrunit pentru a examina dosarele de graţiere, inclusiv dosarul Nataliei Ursachi, şi a constatat că, pe acest caz, în acest moment, dosarul persoanei nu întruneşte toate condiţiilor cerute de lege şi de Regulamentul de examinare a cererilor de graţiere şi de acordare a graţierii individuale condamnaţilor.

Nu a fost întrunită condiţia recuperării prejudiciului material cauzat. În situaţia prezentată în dosar, datoria acumulată de Natalia Ursachi şi prejudiciul cauzat nu au fost compensate. Nu a fost întrunită nici o altă condiţie esenţială pentru graţiere - recunoaşterea vinovăţiei. În timpul interviului organizat în cadrul Comisiei, doamna Ursachi nu a recunoscut faptele pentru care a fost condamnată şi nu a putut aduce argumente care să explice de ce a comis infracţiunea în baza căreia a fost condamnată.

În aceste condiţii, Comisia a considerat inoportună recomandarea graţierii acestei persoane.

Graţierea este o măsură juridică exclusivă, acordarea căreia necesită întrunirea unui set de condiţii stricte, care nu pot fi interpretate larg. În lipsa acestor condiţii, ea nu poate fi realizată.

Menţionez aici că toate persoanele condamnate au posibilitatea de a cere graţierea repetat, la 6 luni după respingerea dosarului. Peste 6 luni, Natalia Ursachi poate să ceară din nou graţierea. Dar şi în acest caz, dosarul de graţiere trebuie să conţină dovezi clare că a întrunit toate condiţiile care să îi permită graţierea, discutate mai sus.”

Avocatul Iulian Rusanovschi a anunţat joi, 11 noiembrie, că preşedintele Maia Sandu „a respins cererea de graţiere a mamei cu 5 copii, condamnată la 8 ani de închisoare pentru că nu a restituit un împrumut de 8.000 de euro”.

ZdG a scris anterior că Natalia Ursachi a împrumutat 2.500 de euro şi a luat un automobil BMW 320 de la Vitalie Plugari, un bărbat care plasase pe un site specializat anunţul că îşi vinde automobilul, nereturnând nici banii, nici bunul mobil. Curtea de Apel Bălţi a condamnat-o pe femeie la şase ani de închisoare pentru escrocherie săvârşită în proporţii deosebit de mari şi a obligat-o să restituie suma de 11.200 de euro, dedusă din valoarea maşinii – 8.700 de euro – şi datoria de 2.500 de euro.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite