Povestea top modelului cu dizabilităţi care îşi depăşeşte limitele ajutând copiii cu deficienţe din Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Gherţa, de 23 de ani, este unul dintre modelele pe care le vei putea admira pe 16 august, la Leogrand Convention Center, în cadrul evenimentului caritabil de modă DARE Social Fashion Show Concept: Nati Vozian Make-up: Daniela Cosniceanu Foto: Fotoroom
Elena Gherţa, de 23 de ani, este unul dintre modelele pe care le vei putea admira pe 16 august, la Leogrand Convention Center, în cadrul evenimentului caritabil de modă DARE Social Fashion Show Concept: Nati Vozian Make-up: Daniela Cosniceanu Foto: Fotoroom

Cu toate că trebuie să urmeze o terapie riguroasă pentru a-şi trata dizabilitatea, Elena Gherţa (23 de ani), din Chişinău, îi ajută pe adolescenţii în cărucior de la centrul „Speranţa“ să picteze, să lucreze manual şi să însuşească engleza. În acelaşi timp, învaţă un copil de trei ani cu autism să vorbească.

Când eşti discriminat de şoferi că te urci prea încet în microbuz din cauza deficienţelor pe care le ai, când un handicap locomotor atârnă mai greu la interviul de angajare decât experienţa profesională sau facultatea pe care ai absolvit-o, iar funcţionarii de la Consiliul Naţional pentru Determinarea Dizabilităţii şi Capacităţii de Muncă te scot mai sănătos decât eşti, doar pentru că nu eşti în cărucior, deşi boala de care suferi e în ultimul stadiu, îţi dai seama că oricât încerci să duci o viaţă normală, e în zadar.

E şi cazul Elenei Gherţa, care suferă de scolioză într-o formă agravată, pe care lucrul cu copiii cu deficienţe o ajută să profeseze în domeniul ei şi să se redescopere pe sine. „Lucrez la centrul «Speranţa», unde coordonez o echipă de 20 de adolescenţi care se deplasează în cărucior sau cu premergătorul. Îmi place că acolo nimeni nu se miră de incapacitatea mea şi nici nu se uită cu jale la mine. Învăţăm limbi străine, pictăm şi confecţionăm obiecte de decoraţiuni interioare, astfel încât copiii să-şi dezvolte cât mai bine motricitatea fină şi capacităţile de relaţionare“, ne-a spus Elena, care a terminat Psihologie la Univesitatea de Stat a Moldovei.

În fiecare dimineaţă, înainte de a merge la serviciu, ea face ore de terapie cu un băieţel de trei ani, tot din Chişinău, care suferă de autism. „Pentru oamenii cu autism, diagnosticul este acelaşi, doar că au manifestări diferite. Chiar dacă nu vorbeşte, Gabriel are limbajul nonverbal foarte bine dezvoltat. Învăţăm unul de la celălalt. De exemplu, urmărindu-l mi-am dat seama că nu are rost să ascund ceea ce mă face deosebită. Mi s-a dat un an şi jumătate, timp în care trebuie să-l fac să vorbească. Dacă va merge la grădiniţă sau la şcoală, pot să mă retrag din viaţa lui. Acum spune câteva cuvinte foarte scurte“, mai povesteşte Elena.

Foto: Elena Gavriliţă (stânga) învaţă de la psihologul Elena Gherţa cum să picteze şi să comunice mai uşor cu cei din jur

gherta

Trăieşte doar cu sora ei

Părinţii ei au plecat la muncă în Italia acum şapte ani, iar de-atunci trăieşte doar cu sora ei, din salariul pe care-l primeşte de la centrul „Speranţa“ şi pensia de handicap, de circa 200 de lei. Banii îi ajung însă doar pentru cheltuielile de zi cu zi.

„Chiar dacă sunt departe, părinţii m-au ajutat mult să pot duce o viaţă normală. Fără ajutorul lor acum aş fi fost la pat, iar posibilităţile mele de a face tratamentul ar fi fost modeste“, a mai susţinut tânăra psihologă.
Pentru a-şi îndrepta coloana vertebrală, Elena are nevoie de o intervenţie chirurgicală de circa 40.000 de euro, în urma căreia n-are nicio garanţie că se va putea ridica din pat.

„Coloana mea are o încovoietură care poate fi îndreptată doar chirurgical. Medicii îmi instalează nişte spiţe în ea, care o îndreaptă. Reabilitarea durează un an, din care trei-patru luni trebuie să stau la pat. O astfel de operaţie implică un risc enorm fiindcă dacă e atins un nerv, risc să nu mă mai pot scula niciodată“, a explicat tânăra.

Pentru ca boala ei să nu avanseze, Elena e nevoită să parcurgă un tratament riguros, care implică sesiuni de masaj costisitoare, şi e obligată să doarmă pe un pat special fabricat astfel încât să nu-i flexeze şira spinării.

Top model pentru o zi

Elena Gherţa va fi, luna viitoare, unul dintre cele 18 modele cu dizabilităţi şi boli incurabile care vor evolua pe podiumul DARE Social Fashion Show, primul eveniment caritabil de modă din Republica Moldova. Pe 16 august, la Leogrand Convention Center, modelele vor defila în ţinute casual, rochii de seară şi porturi populare create special pentru ele de către 18 designeri vestimentari moldoveni, aflaţi la început de carieră.

Pentru a participa la DARE Social Fashion Show trebuie să cumpăraţi unul dintre cele trei pachete de bilete disponibile, cu preţuri cuprinse între 230 şi 475 de lei, care, pe lângă accesul la eveniment, au incluse accesorii handmade şi cadouri-surpriză. Banii colectaţi de pe urma vânzării biletelor vor fi utilizaţi exclusiv pentru îndeplinirea viselor modelelor DARE, fie că e vorba despre tratamente, cărucioare moderne, taxe de şcolarizare pentru aprofundarea studiilor sau susţinerea necesară pentru dezvoltarea unei cariere de succes.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite