Post de televiziune rusesc: ”Moldova îşi continuă parcursul sinucigaş spre Uniunea Europeană”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
captura dmitri kiseleov

Postul de televiziune rusesc ”Rossia 24” prezintă Republica Moldova drept ţara care ” îşi continuă parcursul sinucigaş spre Uniunea Europeană”. Ideea este expusă într-un reportaj realizat de jurnalistul Alexandr Baliţchii şi prezentat aseară de către Dmitri Kiseleov în emisiunea sa săptămânală ”Vesti Nedeli”.

Alexandr Baliţchii îşi începe reportajul prin a spune că Ucraina sapă un tranşeu anti-tanc cu o lungime de 450 de kilometri de-a lungul graniţei cu regiunea transnistreană şi că autorităţile ucrainene au emis un ordin de a distruge toate drumurile de ţară de pe câmpurile situate pe segmentul de graniţă cu regiunea din stânga Nistrului, lucruri pe le consideră inutile şi fără nici un sens. Jurnalistul mai menţionează că ucrainenii şi-au sporit forţele de apărare la frontieră, iar ”pentru a le ridica moralul de luptă locuitorilor din regiunile învecinate, trimit autobuze dotate cu difuzoare care îi sperie pe aceştia despre venirea tancurilor transnistrene”.

În materialul lui Baliţchii Ucraina este acuzată de faptul că le refuză accesul pe teritoriul său bărbaţilor cetăţeni ruşi şi celor care deţin paşapoarte transnistrene, în timp ce pe deţinătorii de paşapoarte ucrainene din stânga Nistrului ”îi aşteaptă cu nerăbdare direct la punctul de trecere a frontierei ofiţerii ucraineni de la centrele de recrutare”.

În acelaşi timp Transnistria este prezentată drept victimă a unei aşa-zise blocade economice convenite între Chişinău şi Kiev. Într-un scurt sincron oferit jurnalistului, aşa-zisul ministru de Externe de la Tiraspol se plânge că Chişinăul şi Kievul îşi coordonează acţiunile pentru a menţine o blocadă economică asupra regiunii transnistrene, scopul de bază fiind acela ”de a-i sărăci pe cei din regiune şi a-i face buni pentru negocieri”. În acest caz în calitate de salvator este prezentantă Rusia care le asigură căldură şi gaz locuitorilor din provincia separatistă şi oferă ajutoare băneşti pentru construcţia de drumuri şi grădiniţe. La acest capitol este prezentată singura grădiniţă ”autentică moldovenească” cu dotări de ultimă oră, construită cu bani oferiţi de Rusia, unde copii învaţă din cărţi de aşa-zisa limbă moldovenească ”cu caractere chirilice autentice” care nu se mai găsesc în restul Moldovei datorită ”românizării totale făcute de Chişinău care nu s-a limitat doar la trecerea limbii la alfabet latin ci a şi stâlcit limba cu gramatică românească”.

Tot ca eroi sunt prezentanţi şi aşa-zişii pacificatori ruşi din zona de securitate dintre regiunea transnistreană şi restul Republicii Moldova. Baliţchii declară că numai datorită lor ”au încetat vărsările de sânge” din timpul conflictului transnistrean şi ei sunt cei care şi în prezent ”stau ca un scut viu care separă forţele de securitate moldoveneşti şi transnistrene”.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite