„Politici publice complexe”, o carte pentru tehnocraţi, politicieni şi societatea civilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Politici publice complexe” este un volum, semnat de fostul ambasador al Republicii Moldova în SUA Igor Munteanu, lansat recent la Chişinău. Cartea reprezintă mai degrabă un manual de tehnici şi analize pe politici publice pentru generaţiile următoare, afirmă autorul.

 „Atunci când eşti mai mult timp în afara ţării, îţi dai seama cât de profunde sunt prăpăstiile dintre societatea occidentală şi cea din Moldova, cât de diferite sunt temele discutate public, cât de prost ancorate sunt temele publice pe care noi le discutăm la Chişinău, de temele adevărate care ţin în temperatură societăţile occidentale”, menţionează fostul ambasador.

Igor Munteanu afirmă că a început să scrie această carte la începutul anului 2014, când agenda politică a ţării nu mai era atât de clară, cel puţin pentru diplomaţi. „Un lucru important la care am atras atenţia în carte este conceptul triunghiului: de exemplu, în Statele Unite nimic nu se întâmplă, nicio lege nu este votată până la crearea unui consens între mediul de afaceri, mediul politic şi administraţia SUA”, spune Igor Munteanu.

Potrivit directorului Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, Dan Dungaciu, „cartea domnului Munteanu este despre cum poate fi o birocraţie eficace, ce trebuie să ştie birocratul ca să fie eficient, cum trebuie să se raporteze el la societate”. „Birocratul nu este om politic, dar nu e rău ca omul politic să ştie tot ceea ce scrie domnul Munteanu, nu strică”, spune Dungaciu.

Marian Zulean, profesor al Universităţii din Bucureşti crede că volumul prezintă soluţii despre cum ar trebui înţeleasă guvernarea din perspectivă democratică. „Din perspectiva aceasta, este un ceaslov foarte util şi pentru tehnocraţi, şi pentru politicieni, şi pentru societatea civilă. Este o carte pentru toată lumea”, afirmă acesta.

Igor Munteanu este autor al mai multor monografii şi lucrări colective ştiinţifice, apărute în Moldova şi în străinătate. Exercită funcţia de director executiv al Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul”. A fost ambasador al Republicii Moldova în SUA în perioada 2010-2015.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite